Omgaan met de crisis: sterke punten én uitdagingen per Insights Kleur
We gaan allemaal op een andere manier met verandering om. Deze crisis maakt dat extra duidelijk. De één krijgt last van angst, stress en somberheid, een ander schiet in de actiemodus, een derde leeft door alsof er niks aan de hand is. Ook op het (voor velen) verplichte thuiswerken – met alles wat daarbij hoort – reageren we allemaal anders. Dat heeft te maken met onze psychologische voorkeuren. Insights koppelt deze voorkeuren aan 4 kleuren: Helder Blauw, Vurig Rood, Stralend Geel en Zacht Groen. Ze geven je inzicht in je eigen reacties en gedrag en helpen je om te begrijpen waarom andere mensen heel ander gedrag laten zien.
Hoe hou jij het hoofd koel? Hoe blijf je productief? Inzicht in hoe jij met deze situatie omgaat, helpt je om erachter te komen wat je nodig hebt om er het beste van te maken.
Helder Blauw
Sterke punten
Van alle persoonlijkheidstypen hebben de mensen met een voorkeur voor Blauw wellicht de minste moeite met ‘remote working’. Ze amuseren zich doorgaans prima in hun eentje en zijn op hun best als ze ongestoord kunnen doorwerken. Sommigen vinden het zelfs heerlijk om even verlost te zijn van het oeverloos geklets van collega’s en het vele vergaderen.
In de aanpak van de crisis kun je echt op deze mensen bouwen: ze begrijpen als geen ander hoe ingewikkeld bepaalde aanpassingen zijn en wat er allemaal bij komt kijken. Zij richten zich niet alleen op wát er moet veranderen, maar vooral ook op hóe dat moet gebeuren. En zullen er hun uiterste best voor doen om dit proces soepel te laten verlopen. Het zijn doorgaans de mensen met veel Blauw die voor een gedetailleerd stappenplan zorgen, zich met 100% inzet en zorgvuldigheid op de uitvoering storten en ervoor zorgen dat binnen de kortste keren ook in de nieuwe realiteit alles op rolletjes loopt.
Uitdagingen
Benieuwd naar het worst-case-scenario voor de coronacrisis? Iemand met veel Blauw kan het je haarfijn uit de doeken doen. Deze mensen zijn namelijk vaak wat (te) negatief en zien eerder problemen dan oplossingen. Ook willen ze antwoorden op al hun vragen, inclusief details en bewijs. In deze tijd van corona-informatie-overload kan het ertoe leiden dat ze overmatig veel tijd besteden aan het bijhouden van de media en het verzamelen van informatie. Hun behoefte om eerst precies te weten hoe het zit, zorgt er ook voor dat ze zich vaak wat langzaam aanpassen aan een nieuwe situatie en/of relatief veel tijd nodig hebben om veranderingen door te voeren. Blauw doet het liever goed dan snel, terwijl het nu juist nodig is om snel te kunnen schakelen.
Zacht Groen
Sterke punten
Thuiswerken, afstand houden: bij mensen met een voorkeur voor Groen zorgt het voor gemengde gevoelens. Aan de ene kant kunnen ze prima alleen werken en vinden ze het fijn om meer tijd in hun eigen vertrouwde omgeving door te brengen. Aan de andere kant vinden ze het lastig om gescheiden te zijn van de mensen van wie ze houden en missen ze het persoonlijk contact met collega’s. Het zijn dan ook vaak de mensen met veel Groen die nu toch de 1-op-1 verbinding zoeken met een belletje of een kaartje.
Binnen de organisatie of het team hebben vooral de mensen met een voorkeur voor Groen oog voor de gevolgen van de crisismaatregelen voor de medewerkers. Bij elke beslissing die wordt genomen en elke stap die wordt gezet, houden ze in de gaten wie er op welke manier door wordt geraakt. Ze streven steeds naar consensus en zullen naar een manier van veranderen zoeken die voor iedereen prettig of toch in ieder geval niet belastend is. Ze zijn een ware steun voor het team, stimuleren samenwerking, en zorgen ervoor dat iedereen wordt meegenomen en zich gehoord voelt.
Uitdagingen
Mensen met veel Groen geven er vaak de voorkeur aan dat alles bij het oude blijft en nemen niet graag risico’s. Ze voelen zich erg onprettig bij de onzekerheid – voor henzelf én voor anderen – die de crisis met zich meebrengt. Hun ideale veranderproces verloopt langzaam, stapje voor stapje en is weldoordacht. Maar een rustig veranderproces waarin iedereen wordt meegenomen, is wel het laatste wat veel organisaties zich nu kunnen veroorloven. Het zijn niet zelden de mensen met veel Groen die nu de hakken in het zand zetten en in stiekeme onderonsjes bij collega’s gaan klagen over andere collega’s en/of leidinggevenden. Loopt de stress hoog op, dan kan Groen totaal verlamd raken (lees: alleen nog maar op de bank willen zitten netflixen).
Stralend Geel
Sterke punten
Mensen met een sterke voorkeur voor Geel zijn van nature optimistisch. Als het gaat over hoe de organisatie door de crisis komt, zien zij vooral mogelijkheden en kansen. Ze gáán ervoor en zijn enorm betrokken. Enthousiast komen ze met allerlei creatieve ideeën en sporen ze hun collega’s aan om ‘mee te doen’. Waar die collega’s weerstand vertonen of hun zorgen uiten, blijven de mensen met veel Geel optimistisch en positief.
Een sterk punt is ook hun flexibiliteit. Geel past zich makkelijk aan een nieuwe situatie of omgeving aan en weet als geen ander invulling te geven aan de uitdrukking ‘we maken er het beste van’. De meest originele manieren om nu toch met collega’s, familie en vrienden in contact te blijven en het samen leuk te hebben, die bedenkt Geel.
Uitdagingen
Maar mensen met een voorkeur voor Geel kunnen ook té enthousiast en optimistisch zijn, wat er vaak toe leidt dat ze te veel hooi op hun vork nemen. Ze hebben zoveel ideeën en zien zoveel mogelijkheden voor hoe het anders kan, dat het teveel wordt om die allemaal te onderzoeken en uit te werken. Een grondige uitwerking is sowieso niet helemaal hun ding: er wacht immers weer een nieuw plan.
Social distancing zal hen zwaar vallen: niemand die zo van een feestje houdt als iemand met veel Geel. Het kan ertoe leiden dat ze zich niet-verbonden en zelfs eenzaam gaan voelen. Ook het thuiswerken valt vast niet mee, want overal ligt afleiding op de loer - voor Geel nogal een dingetje. Eerst nog even de krant / een spelletje met de kinderen / stofzuigen, en dán aan het werk.
Vurig Rood
Sterke punten
Mensen met een sterke voorkeur voor Rood pik je er tijdens de crisis zó uit: zij zijn degenen die om 9.00 uur al een paar taken kunnen afstrepen, terwijl menig collega thuis nog rustig aan het opstarten is. Ze willen gewoon aan de slag, zaken voor elkaar krijgen. Bovendien houden ze wel van een uitdaging. Ze committeren zich snel, zijn resultaatgericht en daadkrachtig. Als een maatregel of verandering een duidelijk, positief en snel effect heeft, dan gaan ze ervoor.
Het zit er dan ook dik in dat het je oplossingsgerichte collega’s met veel Rood zijn, die zich nu als eersten aan bijvoorbeeld het verzorgen van een virtuele training wagen. Ook zij vinden dat best spannend. Maar als dit de oplossing is, dan let’s do it: een keer diep ademhalen en gáán.
Uitdagingen
Hun streven naar snel resultaat maakt wel dat ze zo nu en dan ongeduldig dingen erdoor willen drukken. Hun verwachtingen qua tijdschema’s en resultaten zijn vaak onrealistisch. En met andermans gevoelens of de persoonlijke gevolgen van maatregelen voor anderen houden ze weinig rekening. Mensen met veel Rode energie hebben geen zin in gesprekken over wat er gaat gebeuren; ze willen gewoon dat het gebeurt. Daarbij gaan ze ervan uit dat hun collega’s net zo ‘snel’ zijn als zij. Dat kan nog wel eens betekenen dat ze op een paar tenen trappen.
Grote kans dat thuiswerken in het begin nog wel bevalt: mensen met veel Rood zijn autonome types, die er wel van houden om onafhankelijk van anderen aan de slag te kunnen. Maar ze zijn ook extravert, dus ze zullen snel gaan balen van het solitaire bestaan. Helemaal als ze erachter komen dat de rest van het team nu een stuk minder efficiënt werkt dan zij.
7x hoe inzicht in gedragsvoorkeuren helpt
Meer weten over hoe inzicht in gedragsvoorkeuren kan helpen om er in deze situatie - zowel privé als op werkgebied - het beste van te maken? Of behoefte aan concrete tips voor hoe je ook op afstand effectief communiceert en samenwerkt met collega’s met verschillende voorkeurskleuren? Download gratis het e-book (Samen)werken op afstand | 7x hoe inzicht in gedragsvoorkeuren helpt