Veerkracht: 3 do’s voor leiders
22 april 2021
In 3 artikelen kijken we naar hoe organisaties kunnen werken aan veerkracht, ‘the #1 skill to build in 2021’ volgens Linkedin Learning. Eerder schreven we over het vergroten van de veerkracht van medewerkers en de kenmerken van veerkrachtige teams. In dit laatste artikel focussen we op de belangrijke rol van de leider.
1 Heb compassie
Veerkracht kun je trainen, zegt hoogleraar geestelijke gezondheidsbevordering Ernst Bohlmeijer in de Volkskrant. Simpel gezegd is het een kwestie van doen en zien dat je het kunt. Dat kweekt zelfvertrouwen en vergroot de kans dat het je de volgende dag weer lukt. Zelfeffectiviteit, wordt dat in de psychologie genoemd. Het zou mede verklaren waarom vooral de jongere generaties vatbaar zijn voor burn-outklachten. Veel minder dan hun oudere collega’s en leidinggevenden hebben zij immers de kans gehad hun veerkracht te trainen. Voor hun leidinggevenden iets om rekening mee te houden. Dat wil niet zeggen dat je je mensen níet moeten inspireren om uitdagingen op te pakken, want dat hoort bij je rol. Het betekent wel dat je begrip toont en compassie hebt voor waar ze op dit moment in hun leven staan en waar ze mee worstelen. En dat je hen ondersteunt op hun eigen pad naar meer veerkracht.
2 Geef het goede voorbeeld
Mensen en teams zullen - vaak onbewust - altijd naar hun leiders kijken voor hoe ze zich op het werk moeten gedragen. Maar wat als die niet het goede voorbeeld geven? Als leiders lange dagen maken, gaan hun mensen waarschijnlijk ook (te) lang door. Als zij naar andere afdelingen wijzen als iets verkeerd gaat, is de kans groot dat hun teams ook anderen de schuld geven van problemen. Reflecteer daarom regelmatig op je eigen gedrag: welke signalen geef je daarmee af? Hoe je wel het goede voorbeeld geeft? Met een positieve mindset, door verantwoordelijkheid te pakken en fouten te zien als kansen om te leren. Maar bijvoorbeeld ook door goed voor jezelf te zorgen en keuzes te maken die bevorderlijk zijn voor je welzijn en werkgeluk.
3 Wees authentiek
We schreven al eerder hoe belangrijk het is om je hele zelf mee te kunnen nemen naar je werk. Werken op afstand deed de grenzen tussen wie we thuis en wie we op kantoor zijn vervagen en zorgde voor een completer plaatje van de mensen met wie we werken. Het deed ook iets met het beeld dat we hebben van effectief leiderschap. Dachten we tot voor kort misschien dat goede leiders afstand bewaren en het niet laten merken als ze twijfelen of onzeker zijn, nu weten we dat het de verbindende en authentieke leiders zijn die ook in barre tijden het beste uit hun mensen weten te halen. Een authentiek leider is oprecht en laat zich niet leiden door de waan van de dag. Hij is trouw aan zichzelf en dat waar hij voor staat. En dat schept vertrouwen.