Wat zeggen jouw Insights Kleuren over je leiderschapskwaliteiten?
28 oktober 2020
Leiders die hun kwaliteiten en beperkingen kennen, zijn bewezen succesvoller dan zij die dit zelfinzicht ontberen. Leiderschapsontwikkeling start dan ook altijd met zelfinzicht. Wellicht weet je wat jouw Insights voorkeurskleuren zijn. Wat zeggen die eigenlijk over je leiderschapskwaliteiten?
Hoe zit het bijvoorbeeld met de veelgehoorde bewering dat ‘mensen met eerste kleur Rood de beste leiders zijn?’ Daar kunnen we kort over zijn. Bij alle 4 de Insights Kleuren horen kwaliteiten die belangrijk zijn voor goede leiders. Anders gezegd: effectieve leiders gebruiken alle 4 de kleuren. Doen ze dat niet, dan vallen er gaten. We lichten het graag toe.
Insights Kleuren en leiderschapskwaliteiten
Eerst de kleuren met hun leiderschapskwaliteiten. Wat voor onze dagelijkse interacties met anderen geldt, geldt ook hier: elke leider heeft een voorkeur voor één of meerdere kleuren, maar kan – soms met wat moeite – ook de andere kleuren inzetten. Die voorkeuren komen ook tot uiting in zijn of haar leiderschapsstijl.
Leiders met een voorkeur voor Vurig Rood:
- zijn bondig en direct
- steken hun beslissingen pragmatisch in
- benoemen snel de voors en tegens van een bepaalde koers
- stralen een sterke gedrevenheid uit
- geven heel duidelijk het ‘wie, wat, wanneer’ aan
- gaan snel over tot actie
Leiders met een voorkeur voor Stralend Geel:
- zijn enthousiast, innemend, bemoedigend en positief
- stellen zich voor ‘wat er zou kunnen zijn’
- doen moeite om mensen erbij te betrekken
- fungeren als katalysator voor groei en verandering
- genieten van een levendige groepsdiscussie
- schakelen makkelijk tussen de huidige realiteit en de mogelijkheden van de toekomst
Leiders met een voorkeur voor Zacht Groen:
- zijn behulpzaam en solidair
- appelleren aan de persoonlijke waarden van anderen
- proberen de ideale werkomgeving te creëren
- vertrekken altijd vanuit persoonlijke en subjectieve criteria
- zullen nooit misbruik maken van hun positie
- respecteren de keuzes van anderen
Leiders met een voorkeur voor Helder Blauw:
- zijn bedachtzaam en gaan weloverwogen te werk
- beoordelen en beslissen op basis van degelijke argumenten en logica
- kijken vooral naar input die feitelijk en nauwkeurig is
- verwerken informatie op een systematische en vaak letterlijke manier
- geven mensen de tijd om zaken goed op een rij te zetten voordat ze tot een conclusie komen
- geven heel precies het wat en waarom aan
Effectieve leiders gebruiken alle Insights Kleuren.
Effectieve leiders gebruiken zoals gezegd alle 4 de Insights Kleuren. Dit kan er gebeuren als je 1 van de 4 kleuren onvoldoende inzet:
Leiders die hun Blauw onvoldoende inzetten, kunnen nogal nonchalant, slordig en ongestructureerd te werk gaan. Ze nemen beslissingen zonder goed over de consequenties na te denken. Of ze ondernemen acties zonder dat hun collega’s daar ergens iets van kunnen terugvinden. De details van een zaak of situatie willen ze nog weleens negeren. Liever vormen ze hun oordeel op basis van de grote lijnen.
Leiders die hun Rood onvoldoende inzetten, laten vaak een gebrek aan focus en richting zien. Ze stellen nauwelijks prioriteiten waardoor ze moeite hebben om een beslissing te nemen en in actie te komen. Ook zijn ze weinig gedreven en initiatiefrijk. Ze wachten doorgaans liever af tot anderen hen tot actie dwingen.
Leiders die hun Geel onvoldoende inzetten, opereren vaak liever autonoom dan in teamverband. Ze kunnen overdreven taakgericht overkomen en gaan niet gauw met anderen sparren om tot een besluit te komen. Ze zijn wellicht te star in hun doen en laten en missen de flexibiliteit om van koers te veranderen als de situatie daarom vraagt.
Leiders die hun Groen onvoldoende inzetten, kunnen moeite hebben om zich te verplaatsen in en rekening te houden met (de standpunten) van anderen. Ze vergeten vaak om te kijken naar de persoonlijke en subjectieve gevolgen van hun beslissingen. Bovendien kunnen ze zich te veel richten op wat er zich voor hun neus afspeelt in plaats ook de bredere context mee te nemen.
Effectief leidinggeven in crisistijd
In crisissituaties vallen veel leiders terug op een directieve leiderschapsstijl, zo blijkt uit onderzoek. In Insights-termen: ze laten vooral hun Rood zien. Een logische reflex, en op dat moment vaak ook nodig: er moeten knopen worden doorgehakt en acties ondernomen. Maar als een crisis langer duurt en de wereld van werk blijvend verandert, is deze manier van leidinggeven niet voldoende.
Welk effect heeft de crisis op hoe jij leidinggeeft? Waar laat jij gaten vallen? En wat heb jij nodig om in deze onzekere tijden het hoofd koel te houden? Het gratis e-book ‘Leidinggeven op afstand: Effectieve leiders zijn zelfbewuste leiders’ helpt je om kritisch naar jezelf te kijken en hiervan te leren. Ook geeft het handvatten en tips voor effectief leidinggeven in een virtuele omgeving.