4x hoe Jung ons kan helpen met de uitdagingen van vandaag
27 juli 2020
Meer dan ooit hebben we te dealen met complexiteit en onzekerheid. En dan gaat het nog niet eens over corona. Hebben we dan toch nog iets aan het werk van de Zwitserse psycholoog en psychiater Carl Gustav Jung? Zeker, zegt Insights-oprichter Andi Lothian. Zo grensverleggend als Jungs werk bijna een eeuw geleden was, zo relevant is het nu.
Lothian, die al bijna 40 jaar werk maakt van Jungs typologie, gelooft dat bijna alles waar we tegenwoordig over praten op de een of andere manier gerelateerd is aan het werk van Jung. Wat is het dat we van hem kunnen leren om succesvol de uitdagingen van de moderne tijd aan te gaan?
1. Zelfinzicht is de basis van alles
Volgens Jung start elke grote ontdekking, elke persoonlijke of zakelijke prestatie, elke betekenisvolle verbinding met meer zelfinzicht en - als gevolg daarvan - meer inzicht in anderen. Zelfbewuste mensen zijn vaker zelfverzekerde mensen. Ze nemen sneller betere besluiten, hebben betere relaties en stemmen hun communicatiestijl af op de ander, waardoor hun boodschap beter landt. Ze hebben dan ook doorgaans meer invloed op anderen. De les die we hieruit kunnen trekken: wil je meer impact hebben, je relaties verbeteren, productiever zijn of effectievere teams samenstellen? Zorg dan voor meer zelfinzicht.2. Jung geeft ons een taal die ons helpt onszelf te begrijpen
In 1921 introduceerde Jung de begrippen Introversie en Extraversie om verschillende psychologische voorkeuren te beschrijven. Ze zeggen iets over over de manier waarop mensen op ervaringen of prikkels reageren en waar ze energie van krijgen. Jung zag ook dat mensen op verschillende manieren informatie verwerken en tot beslissingen komen, en gaf ook daar woorden aan. Zijn taal en systeem om de menselijke psyche te doorgronden helpen ons om onszelf en anderen te begrijpen en verbinding met elkaar te maken. En dan maakt het niet uit of de onderlinge afstand die we te overbruggen hebben met (bijvoorbeeld) cultuurverschillen te maken heeft of het gevolg is van coronamaatregelen.
3. Er zijn veel verschillende definities van succes
Jungs onderzoek naar de ontwikkeling van zelfbewustzijn leert ons dat je op heel veel verschillende manieren succesvol kunt zijn en dat de ene manier niet beter is dan de andere. Je zou kunnen zeggen dat Jung zich daarmee bijna honderd jaar geleden al verzette tegen het idee van een glazen plafond en de hardnekkige vooroordelen die mensen tegenhouden om het beste uit zichzelf te halen. Hij geeft ons een waardevrije taal om dit te doorbreken en moedigt ons aan om te ontdekken wat we nodig hebben om persoonlijk succes te ervaren.
4. Elk leven kent hobbels
Jungs studie van onze reis naar zelfbewustzijn helpt ons om de interne conflicten die we allemaal ervaren te beschouwen als iets wat bij het leven hoort en geeft ons handvatten om ons hier meer bewust van te worden. Zijn boodschap: innerlijke conflicten zijn volkomen normaal en de beste manier om ermee om te gaan is begrijpen waar ze vandaan komen en hoe je ze oplost. Jung helpt ons dingen te begrijpen die moeilijk te verklaren zijn. Hij leert ons dat zelfbewustzijn een proces is van beseffen wat je weet over jezelf en ‘het onbewuste bewust maken’. Het doorlopen van dat proces kan je op allerlei positieve en onverwachte manieren helpen.
Meer over persoonlijke ontwikkeling
‘Tot volle wasdom komen’: zo omschrijft Van Dale het woord ontwikkeling. Het sluit perfect aan bij Jungs interpretatie van persoonlijke ontwikkeling als de beste versie van jezelf worden. Dat start met zelfinzicht. Met weten waar je nu staat. En weten wat je nodig hebt om het beste uit jezelf te kunnen halen. Dat kan van alles zijn. Van effectiever communiceren, beter samenwerken of succesvol doelen stellen en bereiken tot het ontwikkelen van specifieke talenten. Persoonlijke effectiviteit is voor iedereen anders. Je leest er meer over op onze topic page over persoonlijke ontwikkeling.