header_featured

Door coronacrisis meer werkenden aan de slag met persoonlijke ontwikkeling

Een opvallende conclusie uit onderzoek van Intermediair en Springest in samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht: de coronacrisis heeft de behoefte van mensen om zich te blijven ontwikkelen vergroot. Vooral trainingen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling zijn populair.

Bijna een kwart van de 1.000 respondenten tussen de 18 en 67 jaar heeft zich het afgelopen jaar laten bij- of omscholen. De helft hiervan deed dit op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. 45 procent liet zich bijscholen om meer kennis over zijn of haar huidige werkzaamheden te vergaren, nog eens 45 procent volgde een cursus, opleiding of webinar om meer te weten te komen over toekomstige werkzaamheden.

‘Meer behoefte aan vaardigheden die niet alleen op werkvloer van pas komen’

‘Hoewel de totale vraag naar opleidingen in 2020 met zo’n 15 procent afnam, bleef die op het gebied van persoonlijke effectiviteit redelijk stabiel’, zegt Ruben Timmerman van opleidingsplatform Springtest. ‘Mogelijk zorgt het thuiszitten voor meer behoefte aan vaardigheden die niet alleen van pas komen op de werkvloer of in je huidige baan, maar ook in de rest van je leven.’ Daarbij kun je denken aan communicatieve en relationele vaardigheden, maar bijvoorbeeld ook aan vaardigheden op het gebied van productiviteit.

Vooral vrouwen en jongeren leergieriger door coronacrisis

Bijna een kwart van de respondenten zegt leergieriger te zijn geworden door corona. Interessant is dat dit vooral vrouwen en hoogopgeleiden zijn. Daarnaast hebben met name de jongere respondenten (18-34 jaar) meer zin gekregen om door te leren. Ruim een derde van de jongeren geeft dit aan.

‘Jezelf blijven ontwikkelen is belangrijk en door de coronacrisis nog urgenter geworden’, zegt Madelon Meester, hoofdredacteur van Intermediair. ‘Sommige werkzaamheden zien er door de crisis anders uit en in veel sectoren zijn banen verdwenen, waar in andere branches juist meer werkgelegenheid is. Het is goed te zien dat veel respondenten het belang van scholing inzien. Oudere respondenten (50-67 jaar) zien die noodzaak minder. 38 procent van de oudere respondenten die niets hebben ondernomen, geeft aan hieraan ook geen behoefte te hebben, 21 procent gelooft niet in het nut ervan en 20 procent heeft geen ambities. Het zou mooi zijn als ook deze groep gemotiveerd kan worden, zodat deze werknemers aantrekkelijk blijven voor werkgevers en gelukkig zijn in hun werk.’

Geen behoefte, tijd of geld belangrijkste redenen om niet verder te leren

Bijna een kwart van de respondenten heeft sinds de coronacrisis daadwerkelijk iets ondernomen om zich te blijven ontwikkelen. Ruim een derde liet die kans liggen: ze overwogen het wel, maar ondernamen uiteindelijk geen actie. Wie er niet voor koos om verder te leren, deed dit vooral niet omdat hij daar geen behoefte aan had (33 procent), geen tijd had (29 procent) of geen geld (21 procent). Bijna 1 op de 10 mensen die wel doorleerden, maakte gebruik van een overheidssubsidie zoals NL leert door om deze opleiding of training te bekostigen. 

1 op 4 mensen die webinar volgden, had dit zonder corona niet gedaan

Het grootste deel van de respondenten die een opleiding hebben gevolgd, zou dit ook hebben gedaan als er geen coronacrisis was: de opleidingen stonden al gepland. Alleen van de mensen die het afgelopen jaar een of meerdere webinars hebben gevolgd, zou 1 op de 4 dit niet hebben gedaan als er geen crisis was. 42 procent van alle respondenten gaf aan van plan te zijn dit jaar een training of opleiding te volgen. 

Persoonlijke ontwikkeling start met zelfinzicht

Bij Insights interpreteren we persoonlijke ontwikkeling als de beste versie van jezelf worden. Dat start met zelfinzicht. Met weten waar je nu staat. En weten wat je nodig hebt om het beste uit jezelf te kunnen halen. Dat kan van alles zijn. Van effectiever communiceren, beter samenwerken of succesvol doelen stellen en bereiken tot het ontwikkelen van specifieke talenten. Persoonlijke effectiviteit is voor iedereen anders. Op deze pagina lees je er meer over.

Deel deze pagina