header_featured

Thuiswerken walhalla voor mensen met introverte voorkeur? Integendeel!

Juist voor mensen met een introverte voorkeur kan thuiswerken overweldigend zijn, constateert Intermediair na 3 maanden corona. Het zit ‘m niet in het alleen-werken: dat kunnen ze doorgaans prima. Maar velen worden knettergek van de WhatsApp-berichten, telefoontjes en Microsoft Teams-vergaderingen waarmee ze sinds half maart worden overspoeld.

‘De afgelopen twee maanden zijn er in rap tempo initiatieven ontwikkeld om met collega’s sociaal contact te onderhouden, die intensiever zijn dan voorheen’, zegt coach Marloes Bouwmeester van de Succesvolle Introvert. ‘Denk aan virtuele hang-outs, borreluurtjes op Zoom en natuurlijk WhatsApp-groepen waarin non-stop berichten verschijnen. En dan heb je ook nog alle virtuele vergaderingen.’


Enorme overprikkeling

Bij mensen met een introverte voorkeur zorgen al die mails, telefoontjes en online- bijeenkomsten voor een enorme overprikkeling, aldus Bouwmeester. ‘Mensen met een extraverte voorkeur hebben veel en afwisselende prikkels nodig om zich goed te voelen. Ze houden van actie en halen energie uit het contact met veel verschillende mensen. Introverten kunnen ook genieten van persoonlijke ontmoetingen, maar liever in kleiner gezelschap en met goede vrienden. Drukke sociale bijeenkomsten kosten hen veel energie. Ze moeten er vaak achteraf echt van bijkomen. Omdat ze op het werk van zichzelf vaak wel verwachten dat ze aan alle groepsactiviteiten deelnemen, ook online, kan die zelfopgelegde dwang nog eens extra stress opleveren.

4 tips om je staande te houden in het thuiskantoor

Heb jij een introverte voorkeur? Zo zorg je er volgens Marloes voor dat je niet ten onder gaat in de overvloed aan online-activiteit:

1. Maak duidelijk wat je doet

Veel mensen met een introverte voorkeur vertellen tijdens overleggen niet waar ze zoal mee bezig zijn. Ze verzetten enorm veel werk op de achtergrond zonder dat hun leidinggevende of collega’s dit doorhebben. Ze denken namelijk: het is gewoon mijn werk. Waarom zou ik daar iets over zeggen? Maar door te vertellen wat jij doet, hoeveel tijd dat kost en tegen welke problemen je daarbij aanloopt, kunnen anderen beter op waarde schatten wat je bijdraagt. Dat is helemaal belangrijk in de huidige situatie, waarin veel mensen op afstand werken. Een extraverte collega denkt bijvoorbeeld snel: laten we even overleggen, hij of zij is toch thuis. Als je duidelijk bent geweest over je werkzaamheden, wordt het in zo’n geval eenvoudiger om niet aan te haken. Ook kun je eventueel dagdelen blokken in jullie gedeelde agenda, waarbij je aangeeft met welke activiteiten je dan bezig bent.

2. Deel waar je tegenaan loopt

Wanneer de werkdruk te hoog wordt, is het in niemands belang als jij daar in stilte onder lijdt. Een manier om dat met je leidinggevende te bespreken, is bijvoorbeeld door te vragen waaraan je prioriteit moet geven. Vraag bijvoorbeeld: ik heb deze taken op me genomen en daarnaast word ik wekelijks geacht aanwezig te zijn bij een aantal vergaderingen. Wil je heel graag dat ik altijd meedoe, of volstaat het af en toe ook om via mail een update te geven, zodat ik meer tijd kan besteden aan taken die anders blijven liggen? Waar wil je dat ik prioriteit aan geef?

3. Werp jezelf op als voorzitter

Mensen met een introverte voorkeur zijn vaak uitstekende voorzitters. Dat komt omdat ze zich goed aan de agenda houden. Daardoor duren vergaderingen korter. En doordat ze goed luisteren en veel vragen stellen, brengen ze vaak ook meer diepgang in de discussie. Wanneer er binnen een vergadering dus niet echt een duidelijke voorzitter is, kan het helpen om jezelf als vrijwilliger aan te melden voor die rol. Je kunt er dan actief voor zorgen dat vergaderingen minder snel uitlopen. Dat is niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor je collega’s.

4. Zorg voor voldoende rustmomenten

Natuurlijk heeft thuiswerken ook veel voordelen. Je hebt bijvoorbeeld geen reistijd. Maar je hebt daardoor ook geen moment waarop je je even kunt afschermen, voordat je weer thuis bent. En je hebt weliswaar geen kantoortuin, maar wanneer je veel online vergaderingen hebt, komt die kantoortuin-ellende gewoon je werkkamer binnen. Het is dan ook zeker voor mensen met een meer introverte voorkeur belangrijk om voldoende rust te nemen, bijvoorbeeld door echt de tijd te nemen om te lunchen, of door geregeld de natuur op te zoeken.


Hoe reageren de Insights Kleuren op het thuiswerken?   

Insights Discovery kijkt niet alleen naar Introversie versus Extraversie, maar ook naar Denken versus Voelen. Het resulteert in 4 combinaties van voorkeuren. Hoe reageren de 4 Insights Kleuren op het thuiswerken? Wat zijn hun sterke punten en wat hun uitdagingen? Je leest er alles over in ons gratis e-book ‘(Samen)werken op afstand | 7x hoe inzicht in gedragsvoorkeuren helpt’. 

Deel deze pagina