Jo Krill: 'HR aan de directietafel? Niet nodig.'
27 november 2019
Bij geen van de 100 grootste bedrijven ter wereld (FTSE 100) zit tegenwoordig een HR-directeur in de Raad van Bestuur. En bij andere grote en middelgrote ondernemingen is dat ook maar zelden het geval. De vraag is of dat erg is. Ik denk het niet. Aan tafel zitten en invloed hebben zijn twee verschillende dingen. Ik heb liever geen speciale HR-positie aan de directietafel, op voorwaarde dat HR/L&D op de strategische radar van de directieleden staat.
Hoeder van het menselijk kapitaal
HR en in het verlengde daarvan L&D (Leren en Ontwikkelen) is de hoeder van het menselijk kapitaal; zij werven medewerkers met de juiste competenties en talenten en ondersteunen hen bij het adequaat functioneren en groeien. Recent onderzoek van Korn/Ferry onder meer dan 700 directeuren in het Verenigd Koninkrijk liet zien dat 40% van mening is dat de invloed van HR op directiebeslissingen de laatste 5 jaar aanzienlijk is toegenomen. Slechts 13% denkt dat die invloed is afgenomen.
Zo zorg je als HR/L&D-leider voor invloed op de bedrijfsstrategie
Als de invloed groeit, is er dan toch een probleem? Ja, want de invloed neemt vooral toe op operationele bedrijfsbeslissingen. Op de strategie hebben HR en L&D vaak nog minder te melden. Om daar invloed te hebben, is het nodig dat HR- en L&D-leiders:
- Niet alleen strategisch denken en praten, maar vooral strategisch handelen en bijdragen leveren door een aantoonbaar verband te laten zien tussen L&D-inspanningen en bedrijfsresultaat. De grote makke is dat de inspanningen van L&D (meestal) niet meetbaar zijn. Voor veel L&D-professionals is het concept ROI ongrijpbaar.
- Uit de eigen expertise-silo komen en kennis van buiten halen. Uit onderzoek in de VS blijkt dat 60% van de HR-directeuren bij grote bedrijven al meer dan 10 jaar in die functie zit. Daarmee bouwen ze veel ervaring op. Maar zoals een bevriende directeur tegen me zei: `ervaring is gestolde verouderde kennis’. Doe wat meer aan kruisbestuiving.
Belangrijk voor bedrijven dat mensen willen leren en ontwikkelen
Bedrijven hebben er belang bij dat medewerkers gemotiveerd en competent zijn en willen leren en ontwikkelen. In Global Human Capital Trends 2019 van Deloitte staat dat de belangrijkste reden waarom mensen weggaan bij een bedrijf is dat ze er niet kunnen leren en ontwikkelen! Toch hoorde ik laatst nog een directeur zeggen: ‘Tot nu toe viel HR/L&D onder mij, maar ik heb daar geen zin meer in. Ik creëer wel een aparte directiepositie voor HR’. Volgens mij is dat geen vooruitgang, maar achteruitgang. Aan tafel zitten is niet de issue. Dat alle directieleden er het belang van inzien is veel belangrijker.