Succesvol veranderen in 4 stappen
20 augustus 2019
Je wilt je ondernemerschap versterken, je team of organisatie vernieuwen. Hoe doe je dat in een wereld die zo snel verandert dat je moet blijven bewegen en zelfs moet rennen om de ontwikkelingen bij te benen? Hoe krijg je meer energie, motivatie en succes? En hoe activeer je anderen om mee te bewegen? Tijdens het trainen voor en lopen van de marathon, ontdekte ik hoe je succesvol verandering kunt realiseren. In 4 stappen begeleid ik je van het visualiseren van je droom tot het realiseren ervan en het inspireren van anderen.
STAP 1: Laat je hart spreken
Veel veranderingen starten vanuit prestatie-dwang (= moeten). Prestatiedrang (= willen) is sterker, want daarbij draait het om je drijfveren en bezieling. Ga op zoek naar je droom, je passie en je drijfveren. Daarmee creëer je een aansprekend perspectief. In mijn geval ging het om het verkennen van mijn sportieve grens en het neerzetten van een nieuwe prestatie.
Visualiseer de gewenste verandering
Veel veranderinitiatieven zijn gevat in lange notities of PowerPoint-presentaties; ze doen een beroep op je ratio. Maar voor succesvolle verandering moet je ook je minder bewuste brein beïnvloeden. Hoe doe je dat? Visualiseer de gewenste verandering: hoe ziet het eruit, hoe voelt het, wat gaan anderen ervan merken? Zo spreek je het emotionele deel van je brein aan, het deel dat voor het overgrote deel verantwoordelijk is voor het succesvol veranderen van je gedrag.
Een beetje spanning is gezond, maar luister niet teveel naar de ‘muppets’ in je hoofd
STAP 2: Experimenteer en creëer beweging
Wie denkt dat als je maar lang genoeg praat over veranderen er vanzelf iets verandert, komt bedrogen uit. Dat geldt ook voor degene die wacht tot een ander in beweging komt. Blijf dus niet praten over plannen, maar kom in actie. Laat het kind in je los en leer door vallen, opstaan en weer doorgaan. Realiseer je dat 70 procent van je succes uit trainen bestaat. Ga experimenteren en leer bijvoorbeeld van startups; die zijn kampioen in wendbaar blijven en zich snel aanpassen.
3 acties die typerend zijn voor startups en die mij hebben geholpen
- Ga geen uitgebreide plannen schrijven maar begin gewoon. En hou het simpel. Zo sprak ik met mezelf af dat ik korte sprints zou trekken. Dit zorgde ervoor dat ik elke week opnieuw mijn eindresultaat definieerde en soepel bleef veranderen.
- Vraag om feedback. Zowel tijdens het lopen als het schrijven van mijn boek over veranderen heb ik continu om feedback gevraagd. Al in een vroeg stadium heb ik conceptteksten laten lezen aan een diverse groep mensen. Dat is best spannend, want liever rond je eerst je volledige verhaal af. Ik ben er echter van overtuigd dat de tekst nu beter is.
- Zet kleine stapjes en pas continu aan. Na elk experiment werkte ik mijn schema bij en noteerde mijn vooruitgang en belangrijkste lessen. Deze notities hing ik op een zichtbare plek zodat ik er regelmatig aan werd herinnerd werd. Zo’n actie stimuleert je vertrouwen dat je nieuwe gedrag, idee of initiatief zin heeft. Creëer positieve prikkels. Stel bijvoorbeeld een muzieklijst samen die jouw positieve energie versterkt. Ook het delen van je vooruitgang via social media levert direct likes en feedback op, waar je weer extra energie en vertrouwen door krijgt.
STAP 3: Herken blokkades en maak olifantenpaadjes
Ondanks alle goede bedoelingen bij de start neemt de motivatie tijdens het veranderproces vaak af. Er ontstaat irritatie en de energie lekt weg. Hoe herken je zulke blokkades? En hoe doorbreek je stagnerende patronen? Houd connectie met je doel en laat je niet teveel afleiden door regels, procedures of reacties van anderen.
Luister niet naar de ‘muppets’ in je hoofd
Een beetje spanning is gezond, maar luister niet teveel naar de ‘muppets’ in je hoofd. Want die zijn er debet aan dat je jouw eerdere prestaties toeschrijft aan dom geluk, dat je constant mensen ziet die het beter doen dan jij en dat je steeds maar weer dat stemmetje hoort dat zegt dat je jouw doel toch niet gaat halen. STOP! Je diskwalificeert jezelf en de feedback van anderen en doet jezelf daarmee tekort. Omring je met geluiden die sterker zijn dan dat vervelende stemmetje en het zal beter met je gaan.
Durf! Toon lef en durf burgerlijk ongehoorzaam te zijn. Loop zo nodig langs de randen van de regels, interpreteer ze anders, kies een kortere route naar je doel. Oftewel, creëer olifantenpaadjes. De acties van zelfvertrouwen komen eerst, daarna voel je pas het zelfvertrouwen.
STAP 4: Deel je verhaal en blijf vernieuwen
Veranderen is een kwestie van mindset en het is de uitdaging om continu wendbaar te blijven, je aan te passen en te genieten van je eigen veranderproces. Wees die eerste persoon die de dansvloer opgaat. Jij bent degene die de beweging start en voor verspreiding kan zorgen. Laat jezelf zien, pak door en ga er vol voor. Ook al heb je geen garantie dat je de finish haalt. Deel je verhaal, maak het ook voor anderen aantrekkelijk en laat jouw enthousiasme als een virus overspringen. Het is dé manier om anderen mee te krijgen in veranderingsprocessen.
Meer lezen over verandermanagement?
De wereld verandert sneller en is complexer dan ooit tevoren. Wat vraagt dat van organisaties? En hoe begeleid je de transitie naar een organisatie die future proof is? Op maatschappelijk, organisatorisch én menselijk vlak? Je leest het in ons magazine De Organisatie van de Toekomst.