Van stress naar stretch in 3 stappen
04 oktober 2019
Agility of wendbaarheid is de nieuwe norm. Wie niet snel op veranderingen kan inspelen, valt al snel buiten de boot. Door je bewust te worden van je ‘persoonlijke stretch’, kun je organisatieverandering in je eigen voordeel gebruiken én dicht bij jezelf blijven. Dat klinkt ingewikkeld, maar is eenvoudiger dan je denkt.
Instinctieve reacties op organisatieverandering
Een verandering vinden we vaak niet prettig. Onze reactie: vechten, vluchten of verstarren. Dat wordt gemakkelijk als weerstand gelabeld, maar dit is wat kort door de bocht. Deze reacties zijn namelijk heel natuurlijk; het is hoe ons instinct werkt. Een voorbeeld van verstarren: strak vasthouden aan je oude rol terwijl de inhoud van je werk is veranderd. Een voorbeeld van vluchten: bij een verandering overhaast een andere baan nemen. Het veranderen van dergelijke instinctieve reacties vereist tijd en bewuste aandacht.
Bij een organisatieverandering lijkt het er vaak op dat je als individu niets te kiezen hebt.
Wat is jouw eerste reactie?
Wat is jouw eerste psychologische reactie op het bericht dat er een organisatieverandering gaat plaatsvinden? Het is waarschijnlijk lastig om daar snel een antwoord op te geven, maar het is zeker dat je een voorkeur hebt voor een bepaalde manier van reageren. Dat wil niet zeggen dat je het daar dan ook maar mee moet doen. Bij een organisatieverandering lijkt het er vaak op dat je als individu niets te kiezen hebt. Maar je hebt áltijd een keuze!
Tussen comfort en stress
Je psychologische reactie op verandering bevindt zich in je comfortzone. Op het moment dat je door een organisatieverandering wordt gedwongen om buiten je comfortzone te stappen, kun je last krijgen van stress. En in die stresszone kun je maar beter niet te lang blijven! Tussen comfort en stress bevindt zich je stretch-zone. Stretch in deze context staat voor het bewust reiken naar een nieuwe situatie. Een situatie waarvan je eigenlijk niet zo goed weet hoe die gaat uitpakken. Deze zone is tegelijkertijd de ruimte waarin je jezelf toestaat om dingen uit te proberen. De stretchzone is misschien spannend en wat onzeker, maar als je dit gebied durft te verkennen en te benutten, levert je dat uiteindelijk meer effectiviteit en plezier op.
Persoonlijke stretch in 3 stappen
Ontdek je persoonlijke stretch door deze 3 vragen te beantwoorden:
Wat is mijn psychologische reactie op een verandering?
Het gaat hier alleen om jou. En niet om wat de organisatie of een ander van je verwacht. Onderzoek of je normaal gesproken vecht, vlucht of verstart. De 4 Insights Kleuren kunnen je hierbij helpen.
Hoe zou ik anders kunnen reageren op deze verandering?
Besef dat het antwoord op vraag 1 zich in je comfortzone bevindt. Een andere manier van kijken vind je soms door kritisch naar je eigen comfortzone te kijken: is die nog wel groot genoeg? Of wordt het tijd om iets nieuws te leren (en je comfortzone bewust te vergroten)? Ook bij deze vraag kun je de 4 kleuren gebruiken. Stel dat jouw psychologische reactie Groen gekleurd is, hoe ziet de verandering eruit als je die door een Rode, Blauwe of Gele bril bekijkt? En hoe reageer je dan?
Wat heb ik nodig om een organisatieverandering te kunnen omarmen?
Deze vraag is essentieel om te ontdekken hoe je in je stretchzone komt. Misschien heb je meer informatie nodig om de verandering écht te begrijpen en wil je weten ‘waar de organisatie heen gaat’. Misschien wil je meer inzicht in wat de verandering voor jou betekent op de korte en/of langere termijn. Of misschien heb jij de steun van een collega nodig, zodat je makkelijker een stap kunt zetten buiten je comfortzone.
Deze laatste vraag helpt je om daadwerkelijk over de drempel te stappen. JIJ bent degene die kiest in welke zone je wilt zijn.
Meer weten?
Benieuwd naar hoe dat er in de praktijk uitziet? Lees het volledige artikel van Mariette Rosier in ons magazine 'De organisatie van de toekomst’.
Bestel het gratis magazine: Insights | de organisatie van de toekomst