Elke Geraerts: 'Werkgeluk en succes als je kiest voor je brein'
18 maart 2018
Als we onze manier van leven, werken en leidinggeven aanpassen aan de behoeften van ons brein worden we succesvoller en (werk)gelukkiger, stelt neuropsychologe Elke Geraerts. Ze daagt ons uit om te stoppen met timemanagement en ons vruchteloze streven naar een werk-privébalans. En te kiezen voor energiegevers als aandacht en verbondenheid. Geen sinecure voor het gewoontedier dat de mens nu eenmaal is. Er is lef voor nodig om te kiezen voor je brein.
Gebrek aan bevlogenheidOnze kennis van het brein is in de afgelopen decennia enorm toegenomen. Maar in het dagelijks leven doen we hier nog maar weinig mee. Sterker nog: we leven en werken op een manier die indruist tegen wat ons brein nodig heeft. Dat resulteert niet alleen in stress en burn-out, maar bijvoorbeeld ook in eenzaamheid en – op het werk – een gebrek aan motivatie en engagement.
Hefbomen voor mentale veerkracht
'Als we ons brein sterker en veerkrachtiger maken, zijn we beter bestand tegen stress en burn-out', zegt Elke Geraerts. In haar boek 'Mentaal Kapitaal' dat een bestseller werd, beschrijft ze 4 hefbomen voor mentale veerkracht: meer zelfcontrole, een 'bewuster bewustzijn', focus en optimisme. Deze hefbomen kun je zelf trainen. Zelfcontrole train je bijvoorbeeld door je brein een uitgestelde beloning in het vooruitzicht te stellen: niet nu die kop koffie, maar pas als die ene klus is geklaard. Waarom we baat hebben bij een 'bewuster bewustzijn'? Elke Geraerts: 'We zijn 47% van de tijd mentaal afwezig. En tijdens die 'afwezigheid' vaak negatief – een eigenschap van ons oerbrein. Als je je bewust wordt van je negatieve gedachten, kun je ze beïnvloeden en positiever maken. Zo kun je stress verminderen.
Rekening houden met wat ons brein nodig heeft
Maar als we de grote uitdagingen van deze tijd het hoofd willen bieden (of beter nog: ze willen omzetten in kansen), is er meer nodig dan alleen mentale veerkracht. Dan moeten we ook actief dingen gaan veranderen, waarbij we rekening houden met de noden van ons brein. Hierover gaat Elkes tweede boek 'Het Nieuwe Mentaal'. Het betekent bijvoorbeeld stoppen met timemanagement, want ons brein laat zich niet plooien naar onze agenda's. De neuropsychologe pleit ervoor dat we onze activiteiten plannen op basis van onze aandachtpieken en -dalen. Kun jij 's ochtends het beste focussen? Start je dag dan met de activiteit die de meeste aandacht vraagt en doe dat waar minder concentratie voor nodig is later op de dag.
Meer werkplezier en betrokkenheid
Nog zo'n gewoonte waar we volgens Elke Geraerts korte metten mee moeten maken: ons streven naar een werk-privébalans. Want daar worden we alleen maar onzeker en ongelukkig van. 'Het is vandaag de dag niet meer mogelijk om leven en werk gescheiden te houden. Het levert veel meer werkplezier en betrokkenheid op als je werk en privé integreert en bijvoorbeeld meer van jezelf in je werk legt.' Ook van het actief werken aan echte relaties en verbondenheid met onze medemens zullen we volgens Elke een stuk gelukkiger worden. We hebben immers een natuurlijke behoefte aan saamhorigheid. Hier ligt ook voor leiders een grote uitdaging. 'De beste managers weten wat er speelt bij hun medewerkers en zijn meelevend.' Maar omdat we zo druk zijn, schiet dat persoonlijke gesprekje met een collega er vaak bij in.
(Werk)gelukkig worden en bijdragen aan het werkgeluk van je medewerkers begint dus met het 'aanpakken' van jarenlange gewoontes. En juist dat maakt het voor velen lastig. Anders leven, werken en leidinggeven, dat moet je durven.
Meer lezen?
Lees het uitgebreide interview met Elke Geraerts in ons magazine 'Van zelfinzicht naar werkgeluk'.