Esther Perel geeft relatietherapie op het werk
03 maart 2020
Het is toch eigenlijk vreemd, zegt Esther Perel. Als onze relatie niet lekker loopt, dan weten we dat het belangrijk is om erin te investeren en zoeken we zelfs hulp. Maar slechte werkrelaties, daar doen we weinig mee. Die verdragen we. In haar nieuwe podcast How’s Work praat de bekende relatietherapeute en seksuologe met 9 duo’s (collega’s, zakenpartners, werkgever/werknemer) over hun relatie. En laat ze zien hoe de verwachtingen die we van onze (liefdes)relaties hebben, ook onze interacties op de werkvloer beïnvloeden.
Esther Perel spreekt in dit kader over onze ‘relationele bruidsschat’ en verschillende ‘relationele culturen’. De een groeit op in een cultuur waarin relaties centraal staan en krijgt de boodschap mee: je staat er niet alleen voor, we zijn er voor elkaar. De ander komt uit een cultuur van ieder voor zich, met als boodschap: je moet op je eigen benen staan, niemand kan zo goed voor je zorgen als jij. Wat gebeurt als die 2 moeten samenwerken?
Relationele diversiteit
We nemen onze bruidsschat, onze relationele cultuur en alles wat we in de loop van ons leven op het gebied van relaties meemaken mee naar ons werk, zegt Perel. Het beïnvloedt hoe we met onze collega’s en leidinggevenden omgaan. Hoe we met hen communiceren. Of we wel of niet om hulp vragen en hoe we dat doen. Terecht merkt ze op: ‘Het gaat tegenwoordig vaak genoeg over diversiteit. Maar relationele diversiteit wordt vaak vergeten.’
Identiteit en zelfverwezenlijking
Perel wijst er verder op dat net zoals ons idee van de liefde, ook het beeld dat we van ons werk hebben in de afgelopen decennia enorm is veranderd. Het draait allemaal om identiteit en zelfverwezenlijking. Zocht men vroeger een partner om samen kinderen mee groot te brengen en in moeilijke tijden het hoofd boven water te houden, nu willen we iemand die reflecteert wie we (willen) zijn en het beste in ons naar boven haalt. Doet ie dat niet, dan kijken we verder. Hetzelfde geldt voor ons werk. Het gaat allang niet meer om geld verdienen alleen. Werk bepaalt in belangrijke mate onze identiteit, dus het moet betekenisvol en uitdagend zijn en voldoende mogelijkheden bieden tot persoonlijke groei.
Lastige keuzes
Het leidt tot eenzelfde conflict als Esther Perel (o.a.) beschrijft in haar bestseller Erotische Intelligentie en haar populaire podcast Where should we begin. Enerzijds is er die drang naar vrijheid, spanning en zelfontplooiing. Anderzijds de menselijke behoefte aan verbondenheid, zekerheid en het gevoel ergens bij te horen. Het stelt ons voor lastige keuzes – in de liefde én op het werk. Pasklare antwoorden geeft de innemende therapeute niet, maar meeluisteren met haar therapiesessies is zeker leerzaam.
LUISTERTIP: beluister de podcast: How’s work? |
Relaties verbeteren: een belangrijke factor voor werkgeluk
Een van de meest basale behoeften van de mens is die aan contact. Eén van de 5 factoren voor werkgeluk is dan ook het vermogen om goede relaties aan te gaan en te onderhouden. Voor ogen houden dat we allemaal een ‘relationele bruidsschat’ meenemen naar ons werk komt onze relaties met teamgenoten, collega’s en leidinggevenden zeker ten goede. Minstens zo belangrijk is het besef dat ons gedrag en onze reacties voor een belangrijk deel worden bepaald door psychologische voorkeuren. Inzicht in je eigen voorkeuren en die van de ander helpt je om af te stemmen op die ander en echte verbinding te maken.
In de uitgave 'Van zelfinzicht naar werkgeluk met Insights' laten we zien hoe je onze instrumenten en leeroplossingen kunt inzetten om je relaties te verbeteren en meer werkgeluk te ervaren.
Bestel gratis ons boekje met leeroplossingen die gericht zijn op het vergroten van werkgeluk