UnConference 'Van zelfinzicht naar werkgeluk'
04 december 2017
Op 30 november 2017 organiseerde Insights Benelux een UnConference rond het thema 'Van zelfinzicht naar werkgeluk'. In het sfeervolle Fort St. Gertrudis in het Brabantse vestingstadje Geertruidenberg gingen circa 150 Belgische en Nederlandse deelnemers de dialoog aan over de vraag: hoe kunnen we ons eigen werkgeluk en dat van onze organisaties positief beïnvloeden?
Werkgeluk begint bij jezelfWerkgeluk begint bij jezelf, benadrukt Mieke Hoekzema tijdens haar welkomstwoord. Organisaties kunnen niet anders dan een voedende context bieden en een veilige werkomgeving waarin vertrouwen en autonomie centraal staan. Vandaag gaan we met elkaar in gesprek over hoe dat er in de praktijk uitziet. Voor welke dilemma's organisaties komen te staan wanneer zij sturen op werkgeluk en welke vormen van leiderschap hierbij passen. Maar we kijken ook naar ons eigen werkgeluk. Het doel van deze dag: ervaringen delen, elkaar inspireren, inzichten opdoen en praktische handvatten krijgen.
Werkgeluk bij de nummer 1 'Great Place to Work'
Als twee mensen kunnen vertellen hoe je stuurt op werkgeluk, dan zijn het wel de inspiratoren die als eerste op het podium staan: Mathijs Kreugel en Evelien van Engeland van Incentro. De IT-dienstverlener wist er zelfs een titel mee te vergaren. Incentro werd dit jaar (opnieuw) uitgeroepen tot de nummer 1 'Great Place to Work' (medium sized workplaces) van Nederland. Waarom ze nummer 1 zijn, heeft alles te maken met de cultuur bij Incentro, zeggen Kreugel en Van Engeland. Een cultuur van vertrouwen. De Incentronauten hebben veel vrijheid en eigen verantwoordelijkheid; de verschillende bedrijfsonderdelen (cellen) opereren grotendeels autonoom.
Lees het interview met Mathijs Kreugel en Evelien van Engeland van Incentro
Aan tafel met ervaren gelukzoekers
Het enthousiasme in de zaal heeft met het verhaal van Kreugel en Van Engeland een flinke boost gekregen. Maar voordat de deelnemers de twee persoonlijk kunnen bevragen over sturen op geluk of nieuwe ideeën kunnen opdoen aan een van de andere inspiratietafels, is er een moment van reflectie. Insights practitioner Luc Limère nodigt de aanwezigen uit om de balans te vinden tussen denken en voelen, en enkele minuten te focussen op hun hart. Om vervolgens dit hart te volgen bij het kiezen van een tafel. Keuze is er volop. Zo kunnen deelnemers die van best practices willen leren, behalve bij de Incentronauten, aanschuiven bij ervaren (werk)gelukzoekers van DSM, bedrijfscateraar Hutten, OCMW & Stad Gent en Insights Benelux.
Nieuw leiderschap en werkgeluk
Aan de tafel van Freek Peters, hoogleraar Contextueel Leiderschap aan de Universiteit van Tilburg, gaat het om de vraag: welke vorm van leiderschap past bij toekomstbestendige organisaties? De tijd van de 'grote leiders' met navenant grote ego's is voorbij, beweert Peters. Leiders van nu zijn veel meer gericht op de ander en op verbinding. Ze begrijpen dat in deze tijd organisaties deel uitmaken van grotere systemen, hoe elk radertje bijdraagt aan het grote geheel en hebben daarmee aandacht voor de bijdrage van de individuele medewerker. En dat draagt bij aan het werkgeluk van die medewerker.
In discussie met generatie Y
Er woedt een levendige discussie aan de tafel van Itamar Sharon en Glenn Holster. De twee laten zien hoe de generatie van de millennials (geboren tussen 1985 en 2000) op een andere manier naar werk kijkt dan vorige generaties. En laat hun voltallige gezelschap – op één jongeman na – nou juist tot die oudere generaties behoren. Sharon en Holster krijgen dan ook kritische vragen: Worden behoeften daadwerkelijk ingegeven door je geboortejaar en opvoeding? Of door je leefomstandigheden en mentale/emotionele ontwikkeling? Alle generaties houden vast aan hun overtuigingen. Maar de eyeopener over 'hoe we onze millennial-kinderen hebben opgevoed', stemt wel tot nadenken.
Lees meer over wat millennials nodig hebben voor werkgeluk
Meer werkgeluk door te kiezen voor je brein
Na de lunch is het podium op de binnenplaats voor Elke Geraerts. De boodschap van de succesvolle neuropsycholoog is voor de aanwezigen een feest van herkenning – een bron van zelfinzicht. En daarmee – zo blijkt later tijdens gesprekken met deelnemers – een enorme trigger om ook ten aanzien van het eigen werkgeluk andere keuzes te maken. Om te kiezen voor ons brein. Want onze Fear of Missing Out (FOMO), onze behoefte om via onze smartphones connected te blijven, is zó groot dat we dat brein verwaarlozen, laat Geraerts ons met aansprekende voorbeelden zien. Het maakt ons brein slap en vatbaar voor tal van mentale aandoeningen, van stress en burn-out tot dementie. Als we langer (en gelukkiger) willen doorwerken, moeten we ons brein trainen en korte metten maken met tal van ingesleten gewoontes.
Waar we mee moeten stoppen voor meer werkgeluk? Je leest het in het interview met Elke Geraerts
Praktische tips voor werkgeluk
Even later is het dringen rond de tafel van Elke Geraerts, waar ze dieper in gaat op focus: een andere belangrijke voorwaarde voor werkgeluk. Ze geeft praktische tips over hoe je die focus kunt versterken. Ook de andere workshops die in de middag plaatsvinden draaien om concrete interventies, bieden verrassende inzichten en helpen de aanwezige (werk)gelukzoekers goed op weg.
Tijdens de aansluitende borrel en een walking dinner wordt er nog enthousiast nagepraat. Als het aan de deelnemers van de Insights UnConference ligt, zijn organisaties in België en Nederland binnenkort een stuk (werk)gelukkiger.
Werkgeluk in Nederland: de cijfers
Hoe staat het eigenlijk met het werkgeluk in Nederland? Insights ging op zoek naar de cijfers en bundelde die in een overzichtelijk trendrapport. Bestel gratis ons Trendrapport Werkgeluk