header_featured

Werken aan werkgeluk anno 2020: wat is er anders door corona?

22 september 2020

Het is weer de internationale Week van het Werkgeluk, waarin allerlei activiteiten worden georganiseerd om ervoor te zorgen dat werkgeluk de normaalste zaak van de wereld wordt. Maar hoe staat het op dit moment eigenlijk met ons werkgeluk? Gelden de 5 factoren voor werkgeluk ook tijdens corona? Of hebben mensen nu iets anders nodig om werkgelukkig te zijn?    

Werken aan werkgeluk loont. Voor de medewerker, maar ook voor de organisatie. Gelukkige medewerkers zijn meer betrokken, productiever, coöperatiever, creatiever en innovatiever. Je hoeft geen deskundige te zijn om te snappen dat organisaties daar juist in crisistijd baat bij hebben. We schreven het eerder: werkgeluk maakt crisisbestendiger.

Daling van positieve energie

Maar met de uitbraak van het coronavirus en de daarmee gepaard gaande onzekerheden en verandering in werkomstandigheden, kreeg ons werkgeluk een flinke knauw. HR-tech start-up 2DAYSMOOD verzamelde bij meer dan 40 organisaties uit diverse sectoren data over het (thuis)werkgeluk van hun personeel. En constateerde onder meer een zeer duidelijke impact op de positieve stemming van medewerkers: een piek in stress en ontevredenheid.

Thuiswerkverveling

Door goed leiderschap, een gevoel van saamhorigheid en veerkracht herstelden we snel. Maar de crisis duurt lang en dat heeft zijn weerslag op ons gemoed. Negatieve emoties, zoals gespannenheid en vermoeidheid, komen en gaan in golfbewegingen, zo blijkt uit de meest recente data. Ook onze positieve energie (vrolijkheid, enthousiasme) is nog niet terug op het oude niveau. Wellicht een gevolg van het nieuwe fenomeen ‘thuiswerkverveling’ en het gebrek aan (fysieke) verbinding.

Gratis e-book | (Samen)werken op afstand Download e-book 

Relaties en werk-privébalans nu vooral belangrijk

Maar werkgeluk draait niet alleen om positieve emoties. De Positieve Psychologie  onderscheidt nog 4 andere factoren: relaties, uitdaging, betekenis en flow. 2DAYSMOOD meldt dat tijdens corona mensen vooral de relaties met collega’s en de werk-privébalans belangrijk voor hun werkgeluk noemen. Helaas staan beide factoren óók in hun top 3 van zaken waar ze ontevreden over zijn, met op 1 werkdruk, op 2 de werk-privébalans en op 3 de verbinding met mensen.

Aandacht voor personeel wordt beloond

Dat ons werkgeluk snel herstelde van de klappen die het kreeg tijdens de coronapiek, heeft waarschijnlijk te maken met de extra aandacht die veel organisaties geven aan hun personeel. Transparantie, empathie en vertrouwen zijn hierbij kernwoorden. Voor deze aandacht worden werkgevers beloond met een stijging van de employee Net Promoter Score met maar liefst 15 punten.

Werkgeluk begint bij beter zelfinzicht

Op basis van al zijn gegevens raadt het HR-techbedrijf werkgevers aan om in de nieuwe hybride werkomgeving vooral in te zetten op ‘persoonlijk welzijn en vitaliteit’, ‘autonomie en persoonlijk leiderschap’ en ‘zingeving en voldoening’. Het zouden wel eens de magische knoppen kunnen zijn waarmee ze het werkgeluk van hun mensen weer een boost geven.

Bij Insights zijn we ervan overtuigd dat meer werkgeluk begint bij beter zelfinzicht van je mensen. Bij ontdekken wat ze nodig hebben om het beste uit zichzelf te halen. Als ze dát weten, kunnen ze de verantwoordelijkheid pakken voor hun eigen werkgeluk. Hoe dat werkt, lees je in ons gratis magazine 'Van zelfinzicht naar werkgeluk'.

Deel deze pagina