Hoe werkgelukkig is Nederland?
14 augustus 2017
Gelukkige medewerkers presteren beter, zijn minder vaak ziek, zorgen voor een goede sfeer op de werkvloer én voor tevreden klanten. Reden te over om als organisatie te investeren in het werkgeluk van je medewerkers. Maar hoe staat het eigenlijk met het werkgeluk in Nederland?
Niet slecht, zo blijkt uit onderzoek van Effectory. Volgens de marktleider in medewerkersonderzoek geven we ons werkgeluk gemiddeld een 7,2. Dat kan natuurlijk beter. Een 7,2 is tenslotte geen 8. Bovendien ervaart volgens ditzelfde onderzoek 41% van de Nederlanders weinig werkgeluk. Waar zit dat in? Brout deed onderzoek naar het geluksmodel van Martin Seligman, een van de grondleggers van de Positieve Psychologie en onderscheidt 5 geluksfactoren: relaties, uitdaging, betekenis, positieve emoties en flow. Wij zochten er de cijfers bij. De opvallendste zetten we hier voor je op een rij.
Geluksfactor 1: Relaties
Een goede relatie met je collega’s en je leidinggevende. Een cultuur waarin mensen op een respectvolle manier met elkaar omgaan.
- 56% van de Nederlanders vindt dat hij leuke collega’s heeft. Maar: slechts 36,2% vindt dat teams binnen de organisatie goed samenwerken.
- 54% kan goed met zijn leidinggevende opschieten. Van de mensen die een slechte relatie met de leidinggevende hebben, is maar 9,1% gelukkig op het werk.
Geluksfactor 2: Uitdaging
De mogelijkheid hebben om het beste van jezelf te laten zien en steeds beter te worden. Uitgedaagd worden en de vrijheid krijgen om te experimenteren (mét goede begeleiding).
- 45,6% van de Nederlanders heeft het gevoel zeggenschap te hebben over zijn werk.
- 41% heeft het gevoel nieuwe dingen te leren op het werk. Vooral millennials hebben behoefte aan vrijheid en zijn continu op zoek naar mogelijkheden om te groeien.
Geluksfactor 3: Betekenis
Het gevoel dat je werk een duidelijk doel dient. Je werk belangrijk vinden en betrokken zijn bij het eindresultaat.
- 49,9% van de Nederlanders vindt zijn werk de moeite waard.
- 41% is van mening dat zijn werk van grote betekenis is voor de samenleving.
Het gevoel dat je werk een duidelijk doel dient en aansluit bij wat jij belangrijk vindt in het leven, is behalve voor werkgeluk ook een belangrijke voorwaarde voor engagement.
Geluksfactor 4: Positieve emoties
Om je goed te voelen, heb je positieve emoties nodig, zoals tevredenheid, plezier, hoop en nieuwsgierigheid.
- 32% van de Nederlanders heeft het gevoel ‘een eerlijk salaris te verdienen’.
- 40,7% ervaart een goede balans tussen werk en privéleven.
Geluksfactor 5: Flow
Het gevoel dat je helemaal opgaat in wat je doet. Je vergeet de tijd, vergeet jezelf, bent geconcentreerd en geïnspireerd en voelt je na afloop heel voldaan.
- 74% van de zzp’ers gaat helemaal op in het werk.
- Bij werknemers is dat ‘slechts’ 61%.
Trendrapport Werkgeluk in Nederland
Geïnteresseerd in meer cijfers per geluksfactor? Of benieuwd of het voor werkgeluk nog verschil maakt in welke sector je werkt, of je man of vrouw bent, jong of oud, werknemer of zelfstandig ondernemer? Je leest het in ons Trendrapport Werkgeluk in Nederland.