Engagement begint bij betrokken en bevlogen leiderschap
30 april 2019
Toen ik jong was betekende ‘engaged zijn’ dat je verloofd was. Tegenwoordig praten we over engagement als over een belofte aan jezelf of zelfs een verplichting die je jezelf oplegt: je bent het aan jezelf verplicht om uit te vinden wat jij nodig hebt om engaged te zijn. Want daar word je niet alleen zelf gelukkiger van, ook de organisatie en haar klanten hebben er baat bij. In deze betekenis is het woord komen overwaaien uit de VS. Ik vraag me af of dit nieuwe ‘engagement’ een hype is, of echt zo belangrijk voor toekomstbestendig organiseren als wordt beweerd.
Boost aan innovatie
Ik vrees dat de term vaak wordt gebruikt omdat hij zo lekker bekt. Dat tegenwoordig zoveel mensen de mond vol hebben van engagement, komt omdat onderzoek uitwijst dat medewerkers die engaged zijn voor een hogere productiviteit, betere resultaten, meer winst, tevreden klanten en minder personeelsverloop zorgen. Zij maken het verschil voor een organisatie en geven een boost aan innovatie.
Marktleider in medewerkersonderzoek Effectory stelde vast dat in Nederland ook minder dan de helft van alle medewerkers ‘bevlogen en betrokken’ is. Dat betekent dat er iets goed fout gaat.
Toverdrank
Je zou bijna willen dat er een toverdrank voor bestond. Maar helaas, die is er niet. Gallup vertelt ons in het rapport State of the Global Workplace dat in 2017 wereldwijd 85% van de medewerkers ‘not engaged’ of zelfs ‘actively disengaged’ is. Marktleider in medewerkersonderzoek Effectory stelde vast dat in Nederland ook minder dan de helft van alle medewerkers ‘bevlogen en betrokken’ is. Dat betekent dat er iets goed fout gaat.
Ook voor engagement is leiderschap essentieel
Eerder schreef ik dat toekomstbestendig organiseren om een nieuwe invulling van hiërarchie vraagt. Het streven naar afschaffing van hiërarchie noemde ik naïef: mensen hebben nu eenmaal behoefte aan leiding en structuur. Ook als het om engagement gaat is leiderschap essentieel. Leiders hebben de taak – nee, de plicht – om de randvoorwaarden te scheppen waarbinnen ik als medewerker kan functioneren en excelleren. Denk daarbij aan duidelijkheid geven over wat mij te doen staat in de organisatie en over wat er van mij wordt verwacht. Aan zorgen dat ik de juiste competenties heb of mag ontwikkelen, dat ik krijg wat ik nodig heb om mijn werk goed te doen, fouten mag maken en rugdekking krijg van mijn leidinggevende. Pas als die klus is geklaard, zijn Missie, Waarden en Purpose aan de orde, ook al denkt menig hoofdkantoor dat het andersom moet.
Engagement is hard werken voor medewerkers én leiders
Kortom, werken aan engagement is niet alleen hard werken voor medewerkers, maar ook voor leiders. Het vraagt om een permanente dialoog, omdat engagement simpelweg pas betekenis krijgt op individueel niveau. Daarbij geldt dat engagement altijd aan de top begint: bij betrokken en bevlogen leiderschap. Want goed voorbeeld doet volgen.
En zoals hierboven beschreven: het zijn de leiders die de randvoorwaarden moeten creëren. Pas als die er zijn, zullen medewerkers zich geïnspireerd en voldoende veilig voelen om alles te geven voor het verwezenlijken van de Missie en Purpose van de organisatie.
Goede leiders doen dat overigens al héél lang, ook toen engagement nog gewoon verloving betekende.
Meer lezen over engagement?
Bestel GRATIS het magazine 'Employee Engagement'
Maak serieus werk van engagement binnen jouw bedrijf of voor jouw klanten!
Ruim 80 pagina’s inspiratie, waardevolle inzichten en praktische handvatten om het employee engagement binnen je organisatie of voor jouw klanten te verhogen. Laat je inspireren door o.a. onze interviews met:
- An Vermeulen - Vice President Field Sales Coca-Cola European Partners GB
- Prof. dr. Willem van Rhenen - Hoogleraar Engagement & Productivity
- Guido Heezen - Oprichter van marktleider in medewerkersonderzoek Effectory