header_featured

Insights Discovery: simpel of simplistisch?

12 november 2019

‘Insights Discovery, dat is toch met die kleurtjes?’ Als je met ons model werkt of het binnen je team of organisatie gebruikt, is die vraag je vast weleens gesteld. Het is geen onvriendelijke vraag en we kunnen hem niet anders dan bevestigend beantwoorden. Het wringt wel. ‘Die kleurtjes’ klinkt toch een beetje naar kleuterschool. Simplistisch. We vatten deze vraag daarom bij voorkeur op als een uitnodiging om wat meer te vertellen over ons succesvolle instrument. En om uit te leggen dat de kracht van Insights Discovery hem juist in die eenvoud zit. 

Juist die eenvoud opent deuren

Die ‘kleurtjes’ bieden inzicht in persoonlijke gedragsvoorkeuren zodat mensen beter leren samenwerken. Ze helpen om gedrag bespreekbaar te maken en zorgen ervoor dat je de met Insights Discovery opgedane inzichten onthoudt, deelt en blijft toepassen. De nuances en diepgang komen daarna. Bijvoorbeeld in langlopende coachings- of teamtrajecten.

Met dit model kun je zo diep gaan als je wilt of denkt dat nodig is. Juist de eenvoud ervan opent de deur naar interessante dialogen waarin mensen – soms voor het eerst – naar hun eigen gedrag en voorkeuren durven te kijken. En dat is altijd zinnig en waardevol. Overigens geven we meteen toe dat die eenvoud ook een nadeel heeft: mensen hebben de neiging om de ander nogal snel één van onze 4 kleuren op te plakken. En daarmee in een hokje te plaatsen. Maar daarover meer in ons blog Insights haat-liefdeverhouding met hokjesdenken.

Vraagtekens bij betrouwbaarheid en validiteit

Vragen over ‘kleurtjes’ beantwoorden we met plezier. Vervelender vinden we het als mensen hun oordeel al klaar hebben. Het gebeurt regelmatig. Een ‘kleurenbingo’ zijn we al genoemd. Nog zo’n leuke: ‘Je kunt er net zo goed een horoscoop op plakken’. Wat de dames en heren criticasters hier eigenlijk mee willen zeggen is dat ze grote vraagtekens plaatsen bij de betrouwbaarheid, validiteit en wetenschappelijke onderbouwing van ons model. Daar kunnen we gelukkig razendsnel korte metten mee maken. Het Insights Discovery-systeem is gebaseerd op het werk van de Zwitserse psycholoog en psychiater Carl Gustav Jung en heeft niet 1 maar zelfs 2 officiële keurmerken van 2 verschillende gerenommeerde instanties. Hiermee voldoen we aan de certificeringsrichtlijnen zoals gedefinieerd door de European Federation of Psychologists’ Association. Met andere woorden, ons model en meetsysteem zijn op allerlei manieren getoetst en gevalideerd. Dus hoezo gebakken lucht?!

Niets meer dan een perceptie

We kunnen het ook anders bekijken: leuk dat ons instrument zo veel stof doet opwaaien! Fijn dat onze kleurentaal zo leeft. Alles wat aandacht krijgt, groeit. En kritische geluiden zijn er altijd. Over alles. Daar zijn we mensen voor. We hebben overal een mening over en willen die graag kenbaar maken. Ook al is ze vaak slecht geïnformeerd. Ongenuanceerd. Subjectief. Niets meer dan een perceptie. Perceptie? Dáár hebben we bij Insights verstand van. Sterker nog: perceptie is een van de fundamenten van Insights Discovery. Wij zijn ervan overtuigd dat elk conflict, elke miscommunicatie te herleiden is tot een verschil in perceptie. Je daar bewust van zijn is het begin van persoonlijke ontwikkeling en effectiviteit. Dus als we heel erg moe worden van onterechte kritiek laten we het weleens hierbij: ‘Bedankt voor het delen van jouw kleurrijke perceptie!’


Meer misverstanden rondom gebruik Insights Discovery

Dat ons instrument te simpel en/of niet betrouwbaar is, is niet het enige misverstand rondom het het gebruik van Insights Discovery.

Lees ook:
- Insights haat-liefdeverhouding met hokjesdenken.
- Waarom Insights Discovery geen kleurentest is
- Waarom je Insights Discovery niet mag gebruiken voor werving & selectie   

Deel deze pagina