Waarom Insights Discovery geen kleurentest is
16 september 2019
Er zitten nogal wat mensen met een Gele voorkeur in ons redactieteam. En die maken doorgaans van hun hart geen moordkuil. Als ons iets dwarszit dan zal onze omgeving het weten. En er zít ons iets dwars, en dat moet er nu uit: Insights Discovery is geen kleurentest!
Kleurentest, persoonlijkheidstest: zelfs mensen die al jaren met Insights werken zeggen het. Maar de Online Vragenlijst die in een Insights Discovery Profiel resulteert, is geen test. Want met een test toets je iets. Onderzoek je of iemand ergens goed of minder goed in is. Voor een test kun je slagen of zakken. Je kunt er hoog of laag op scoren. Allemaal niet van toepassing op het Insights Discovery kleurenmodel. Wij meten psychologische voorkeuren. Hoe iemand het liefst of het makkelijkst communiceert, leert, wordt aangestuurd enzovoort. En die voorkeuren zeggen niets, maar dan ook niets over hoe goed iemand ergens in is. Daarom vinden we het – zoals we in een eerdere blog schreven – ook niet oké als Insights Discovery voor werving & selectie wordt gebruikt.
‘Ik heb eerste kleur Rood dus ik ben goed in leidinggeven’
Wat we misschien nog wel erger vinden dan het gebruik van het woord kleurentest in combinatie met Insights Discovery, is dat er mensen zijn die menen dat hun voorkeurskleur iets zegt over hoe geslaagd of succesvol ze zijn. Behalve over veel Geel beschikt ons redactieteam ook over flink wat Rood. En als we dan de hand in eigen boezem steken, moeten we toegeven dat het vaak de mensen met eerste kleur Rood of Geel zijn die prat gaan op hun voorkeuren en zichzelf allerlei kleurrijke kwaliteiten toe-eigenen. Hun (onjuiste!) veronderstelling: ik heb eerste kleur Rood en daarom ben ik goed in leidinggeven. Of: ik heb eerste kleur Geel en daarom ben ik degene met de briljante ideeën.
Zo maken mensen met eerste kleur Blauw of Groen hun collega’s met eerste kleur Rood (weliswaar binnensmonds) nog wel eens uit voor dictators...
Of je een goed leider bent? Vraag het je collega’s!
Nou nee. Dat je eerste kleur Rood hebt, betekent niets meer of minder dan dat je het hoogstwaarschijnlijk prettig vindt om het voortouw te nemen. Of je een goed leider bent? Vraag het eens aan je collega’s, want die eerste kleur zegt daar niks over. En dat jij eerste kleur Geel hebt, wil zeggen dat er een dikke kans bestaat dat je het enorm leuk vindt om nieuwe dingen te bedenken. En dat jij waarschijnlijk één van de eersten bent die opspringt als er ideeën mogen worden geventileerd. Of dat idee de organisatie iets gaat opleveren? De praktijk – en niet je eerste kleur! – zal het leren.
Elkaar tekort doen
Maar het kan nog erger. En heus, we zien het tijdens workshops regelmatig gebeuren. Dat mensen hun collega’s met een andere voorkeur schromelijk tekort doen. Zo maken mensen met eerste kleur Blauw of Groen hun collega’s met eerste kleur Rood (weliswaar binnensmonds) nog wel eens uit voor dictators. En hun collega’s met eerste kleur Geel noemen ze zachtjes chaoten. Andersom kunnen mensen met eerste kleur Rood of Geel nogal laatdunkend doen over hun collega’s met eerste kleur Blauw of Groen. Die zijn – zo menen ze – ‘minder geslaagd’, want zullen nooit goede managers of creatievelingen zijn.
Geen betere verbinder dan de leider met veel Groen
Misvatting! Er zijn geweldige managers met eerste kleur Blauw of Groen. Want het Rood dat helpt om op resultaat te focussen en knopen door te hakken, dat hebben zij ook. We gebruiken immers allemaal alle vier de kleuren. Daarbij is het voor niemand makkelijker of vanzelfsprekender om zorgvuldige afwegingen te maken of kalm te blijven onder druk, als voor de leider met veel Blauw. En is er geen betere verbinder dan de leider met veel Groen. Dus wie wil jij op de brug als het schip dreigt te zinken?
We kunnen het niet vaak genoeg herhalen: je Insights Kleuren zeggen niets over hoe goed je het doet of zult doen in je werk en je leven. Inzicht in je eigen voorkeuren en die van anderen draagt wél bij aan je succes. We helpen je er graag mee!
Meer misverstanden rondom gebruik Insights Discovery
Dat je voorkeurskleur iets zegt over hoe goed je ergens in bent, is niet het enige misverstand rondom het het gebruik van Insights Discovery.
Lees ook:
- Insights haat-liefdeverhouding met hokjesdenken
- Waarom je Insights Discovery niet mag gebruiken voor werving & selectie.
- Insights Discovery: simpel of simplistisch?