Zo haal je het beste uit je medewerkers
24 augustus 2017
Het is een uitdaging voor iedere leidinggevende: hoe zet ik mijn medewerkers in hun kracht? Wat hebben ze nodig om optimaal te kunnen functioneren? De zoektocht naar de meest effectieve aanpak is een wezenlijk onderdeel van goed leiderschap. Karin Daanje laat met een praktijkverhaal zien hoe je medewerkers kunt faciliteren om het beste uit zichzelf te halen.
Medewerkers uitdagen eigenaarschap te pakkenDe maatschappij verandert en werken ook. Steeds meer verantwoordelijkheid wordt bij de medewerker zelf gelegd. De rol van de leidinggevende verschuift naar het ontdekken en inzetten van ieders – soms verborgen – talenten en het uitdagen van medewerkers om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor het inrichten van het werk en het vinden van de juiste oplossingen. Maar is die aanpak wel voor iedere medewerker even geschikt en/of gewenst?
Het verhaal van Meike
Voor een interim-opdracht verving ik de HR-manager. De directeur van het bedrijf was niet enthousiast over een HR-medewerker die ik onder mijn hoede had. Hij vond haar erg passief en afwachtend en had haar al min of meer op de ‘transferlijst’ gezet. Maar het was mijn eer te na om in de eerste weken al afscheid te nemen van een medewerker. Laat ik haar Meike noemen. Ik wilde weten wat Meike motiveerde, wat haar talenten waren en onderzoeken of het HR-werk wel bij haar paste. Tijdens gesprekken met Meike werd me duidelijk dat ze wel was aangenomen als HR-adviseur, maar in de praktijk alleen op uitvoerend werk werd ingezet. Ze werd daar niet goed in begeleid, laat staan dat ze werd gestimuleerd om op een hoger niveau te gaan functioneren. Haar drive was gauw gevonden: ze wilde vooral meedenken en van daaruit een bijdrage leveren.
Vertrouwen geven
Meike had goede contacten binnen de organisatie en kon feilloos verschillende probleemgebieden benoemen. Zonde dat deze kwaliteiten niet werden benut terwijl de organisatie er zo duidelijk behoefte aan had. Met deze inzichten kon ik aan de slag.
Gedwongen door de enorme berg werk werd Meike regelmatig in het diepe gegooid en moest ze werkzaamheden uitvoeren die nieuw voor haar waren. We spraken af dat zij in eerste instantie zelf zou proberen om de werkzaamheden uit te voeren, maar waar nodig aan de bel zou trekken. Ik sprak regelmatig mijn vertrouwen uit en bemoeide me niet te veel met haar. Dit bleek een goede zet; door te laten merken dat ik in haar geloofde, groeide haar zelfvertrouwen snel en begon ze zelfstandiger te worden.
Weten wat er speelt in de organisatie
Om zelf weloverwogen beslissingen te kunnen nemen, moet een medewerker natuurlijk wel over de juiste informatie beschikken. Tijdens een structureel tweewekelijks overleg informeerde ik haar over de ontwikkelingen binnen de organisatie – voor haar een eye opener. Ik vertelde haar wat de organisatie van onze afdeling verwachtte en welke uitdagingen het hoofd moesten worden geboden. Meike bloeide helemaal op en haar functioneren ging met sprongen vooruit. Die verandering ontging ook de directeur niet. Hij vertelde dat hij haar nu met heel andere ogen zag. ‘Ze kwam ineens naar mijn kantoor met suggesties voor de afdeling binnendienst. Ik vond het al bijzonder dat ze op mijn kantoor kwam en dan begint ze ook nog eens een leuk en interessant gesprek met me!’ Overbodig te melden dat Meikes naam van de ‘transferlijst’ verdween.
Zoek naar wat jouw medewerker drijft
Het is de kunst om als leidinggevende te blijven investeren in de onafhankelijkheid van medewerkers: hoe begeleid je ze zó dat ze in staat zijn zelfstandig beslissingen te nemen? Om het beste in een medewerker naar boven te halen, is het essentieel inzicht te hebben in hoe verschillende medewerkers begeleid willen worden en hoe ze worden gemotiveerd. Motivatie komt van binnenuit. Ieder mens, iedere medewerker heeft zijn eigen persoonlijke drijfveren. Niet zelden gaan ‘de hakken in het zand’ als medewerkers op een verkeerde manier worden benaderd. Zoek naar wat jouw medewerker drijft, naar de oorzaak van gedrag of weerstand. En anticipeer daarop. Dan help je ze het beste uit zichzelf te halen.
Meer lezen?
Er zijn ook medewerkers die niet zitten te wachten op meer verantwoordelijkheid. Hoe ga je daar als leidinggevende mee om? In ons magazine Nieuw Leiderschap vertelt Karin het verhaal van Kees.
Bestel het gratis magazine: Insights On Topic | Nieuw leiderschap