Opposites attract: zo verbeter je de relatie met je tegenpool
05 oktober 2020
We voelen ons vaak enorm aangetrokken tot mensen die volslagen anders zijn dan wijzelf. In Insights-vocabulaire: A met eerste kleur Rood valt als een blok voor B met eerste kleur Groen. En C met eerste kleur Geel wordt smoorverliefd op D met eerste kleur Blauw. Maar de relatie met je tegenpool – of het nou om een liefdes- of werkrelatie gaat – kan een behoorlijke uitdaging zijn. Zéker als je door corona samen in quarantaine zit of op afstand samenwerkt.
Hoe komt het eigenlijk dat tegenpolen elkaar zo aantrekken? Het gaat blijkbaar zelfs veel verder dan een verschil in karakter. In 2018 deden genetici van het LUMC een proefje op Lowlands en vonden dat het DNA van stelletjes meer van elkaar verschilt dan dat van willekeurige festivalbezoekers. De bekende relatietherapeute Esther Perel beweert dat we in relaties op zoek zijn naar iemand die ons compleet maakt. En dus over karaktereigenschappen bezit die we zelf niet hebben. Het maakt de relatie spannend. Ook mooi: tegenpolen kunnen elkaar helpen om te groeien, door de ander aan te moedigen uit zijn comfortzone te stappen en iets te doen wat ‘van nature’ minder bij hem past.
Je tegenpool kan je onzeker maken
Maar op slechte dagen kan je tegenpool je ook onzeker maken, omdat je voortdurend geconfronteerd wordt met karaktereigenschappen waarover je zelf niet beschikt, maar die je stiekem wel graag zou willen hebben. Is de eerste verliefdheid over, dan kunnen de ‘hebbelijkheden’ die je ooit zo leuk vond je enorm gaan irriteren. Het leidt vaak tot (steeds dezelfde) ruzies en tot mislukken gedoemde pogingen de ander te veranderen, zodat die toch wat meer wordt zoals jij.
De veiligheid wordt een sleur
Perel noemt een relatie tussen tegenpolen een ‘match made in heaven’. Want het zijn vaak juist de tegenstellingen tussen 2 mensen die het vuur brandende houden. Of – zoals ze schrijft in haar boek Erotische Intelligentie: ‘Om je hartstocht voor een ander te behouden, moet er iets te overbruggen zijn.’ Natuurlijk hebben mensen in een relatie behoefte aan veiligheid en verbondenheid en willen ze zich op hun gemak voelen bij elkaar. Maar haal de spanning weg en de veiligheid wordt een sleur, de verbinding benauwend en het gemak stilstand.
De relatie met je tegenpool verbeteren
3 verdraaid goede redenen om – als het even wat minder gaat – je best te doen jullie relatie te verbeteren. Hoe? Allereerst door kritisch naar je eigen perceptie te kijken als je je weer eens enorm loopt op te winden. Is hij (of zij) nu echt zo irritant, of heeft je ergernis te maken met een verschil in voorkeuren? Denk aan wat je voorheen zo leuk en mooi vond aan zijn Blauwe, Rode, Gele of Groene voorkeur. En bedenk dat elke medaille 2 kanten heeft, en iedereen goede en slechte dagen met bijbehorend gedrag. Misschien staat je partner wel onder druk en is het stressgedrag dat je ziet. Als dat zo is, kom je veel verder met bedenken hoe je die stress kunt wegnemen dan met je gek ergeren. Tot slot: kijk ook eens naar jullie tweede kleur. Zelfs met tegengestelde dominante kleuren, kun je elkaar dáár vaak vinden.
Ook mensen met dezelfde voorkeur kunnen botsen
Tot slot is het goed om te bedenken dat ook mensen met dezelfde eerste kleur enorm kunnen botsen. Bijvoorbeeld omdat ze bij de ander gedrag zien dat ze van zichzelf niet wíllen zien. Je schaduw projecteren, noemen we dat. Ook hier helpt het om eerst eens goed naar jezelf te kijken. Het is niet alleen het begin van een betere liefdes- of werkrelatie, maar ook het begin van persoonlijke effectiviteit.
Lees meer over effectief samenwerken op afstand
De samenwerking met je tegenpool kan zoals gezegd een stevige uitdaging zijn. Zéker als je door corona alleen nog online contact hebt. Inzicht in wat mensen met andere voorkeuren nodig hebben om prettig (samen) te werken en zich verbonden te voelen kan dan enorm helpen. Je leest er alles over in ons gratis e-book (Samen)werken op afstand | 7x hoe inzicht in gedragsvoorkeuren helpt.