Inzicht in teamrollen en teamdynamiek met Insights
14 september 2020
Inzicht in teamdynamiek is een essentieel onderdeel van teamontwikkeling. Want om goede of betere relaties tussen teamleden op te bouwen en een écht team te worden, is het belangrijk dat je begrijpt waarom teamleden op elkaar reageren en met elkaar communiceren zoals ze dat doen. Waarom loopt het met de een zo soepel, terwijl het met een ander teamlid altijd botst? Waar komen irritaties en frustraties vandaan? De 8 primaire typen van Insights maken die dynamiek op een eenvoudige en aansprekende manier inzichtelijk en helpen bij het verdelen van de teamrollen.
Het teamwiel
Op basis van hun Insights Discovery Profielen laat het teamwiel zien waar alle teamleden zich bevinden op het Insights Wiel. Het maakt in één oogopslag duidelijk hoe de 4 Insights Kleuren zijn vertegenwoordigd en welke Insights Typen in het team aanwezig zijn. Elk type heeft een unieke (communicatie)stijl, specifieke kwaliteiten, voorkeuren en behoeften. Maar ook dingen waar hij geïrriteerd van raakt of stress van krijgt. Als je alle kwaliteiten, voorkeuren, irritatiebronnen en stressfactoren van de individuele teamleden bij elkaar optelt, krijg je een goed beeld van de natuurlijke kracht, valkuilen én lacunes van het team: de zaken die ontbreken om optimaal te kunnen functioneren.
Teamdynamiek met Insights maakt op een veilige manier de onderstroom zichtbaar en bespreekbaar en geeft antwoord op vragen als:
- Wat hebben we van elkaar nodig om goed en prettig samen te werken?
- Hoe zorgen we ervoor dat we effectieve én door het hele team gedragen beslissingen nemen?
- Wat is de natuurlijke reactie van dit team op verandering en wat is er nodig om verandering te kunnen omarmen?
Teamdynamiek met Insights: een voorbeeld
Stel: volgens je Insights Discovery Profiel ben jij een Observator. Je bent dan waarschijnlijk precies en gedisciplineerd, maar ook wat voorzichtig. Je bent kritisch en vindt het belangrijk om conclusies te trekken en actie te ondernemen op basis van feitelijke gegevens. Je waarde voor het team zit onder andere in je vermogen informatie op een objectieve manier te interpreteren en analyseren. Als teamgenoten energie verspillen aan zaken die buiten de verantwoordelijkheid van het team vallen, kan jou dat behoorlijk irriteren. En als een vergadering geen duidelijk doel dient of geen agenda heeft, haak je af.
Voor een positieve teamdynamiek doen je teamgenoten er goed aan om jou niet tot snelle beslissingen te dwingen en je de tijd te geven om je gedachten op een rijtje te zetten. Als ze er rekening mee houden dat jij niet van al te uitbundig en luidruchtig houdt en op je privacy bent gesteld, komt dat de sfeer binnen het team zeker ten goede. En als jij op jouw beurt accepteert dat sommige teamleden graag zo nu en dan buiten de lijntjes kleuren, zal je samenwerking met hen een stuk soepeler verlopen.
Lees meer over de 8 primaire typen in ons gratis e-book ‘Teamontwikkeling: in 3 stappen naar een sterk team’ |
Teamrollen verdelen
Effectieve teams houden bij de verdeling van teamrollen rekening met de kwaliteiten en psychologische voorkeuren van de individuele teamleden. In de ideale situatie wordt het team gekenmerkt door diversiteit en zijn alle 8 Insights Typen in het team aanwezig. In werkelijkheid zien we vaak veel dezelfde typen in teams. Dat wil niet zeggen dat een team zonder Beslissers niet in staat is om knopen door te hakken. Of dat een team zonder Motivators geen visie heeft. We gebruiken immers allemaal alle vier de kleuren en zijn bovendien in staat om elke vaardigheid vanuit elke kleur te laten zien. Aan de plek die een teamlid inneemt op het Insights Wiel is eenvoudig af te lezen welke kleuren – behalve zijn eerste kleur – hij of zij nog meer makkelijk en graag inzet.
Ook een effectief team worden?
Naar de teamdynamiek kijken is slechts één van de dingen die je doet als je een grondige teamanalyse maakt - het startpunt van teamontwikkeling volgens Insights. Benieuwd wat er verder bij komt kijken? In ons gratis e-book ‘Teamontwikkeling: in 3 stappen naar een sterk team’ laten we je zien hoe je jouw team en daarmee de organisatie vooruit helpt.