In onze snel veranderende wereld van werk is stilstaan geen optie. Organisaties die optimaal willen blijven functioneren, investeren in de ontwikkeling en duurzame inzetbaarheid van hun mensen. Want het succes van elke organisatie staat of valt met de prestaties van haar medewerkers. Dus: wat hebben jouw mensen nodig om de beste versie van zichzelf te worden? Alles over het hoe, wat en waarom van persoonlijke ontwikkeling lees je hier.
‘Tot volle wasdom komen’: zo omschrijft Van Dale het woord ontwikkeling. Het sluit perfect aan bij onze interpretatie van persoonlijke ontwikkeling als de beste versie van jezelf worden. Dat start met zelfinzicht. Met weten waar je nu staat. En weten wat je nodig hebt om het beste uit jezelf te kunnen halen. Dat kan van alles zijn. Van effectiever communiceren, beter samenwerken of succesvol doelen stellen en bereiken tot het ontwikkelen van specifieke talenten. Persoonlijke effectiviteit is voor iedereen anders.
Wij geloven in organisatieontwikkeling door persoonlijke ontwikkeling op basis van zelfinzicht. We zijn ervan overtuigd dat zelfbewuste mensen betere medewerkers, betere teamplayers en betere leiders zijn, en zo bijdragen aan een sterkere organisatie.
Om die beste versie te kunnen worden, hebben mensen behalve zelfinzicht nóg iets nodig: persoonlijk leiderschap. Het vermogen om de regie te pakken over hun (werkende) leven, om vast te stellen waar ze naartoe willen en te doen wat nodig is om daar te komen. Daar heeft ook de organisatie baat bij. Want wie persoonlijk leiderschap ‘pakt’, doet wat hij graag doet en waar hij goed in is bij een organisatie die bij hem past en waar hij zich voor de volle 100% voor wil inzetten. Zijn streven naar persoonlijke effectiviteit is automatisch ook een streven naar een effectieve bijdrage aan de organisatie.
Al streven we op allerlei terreinen naar een zo groot mogelijke objectiviteit, onze percepties zijn in wezen subjectief, oftewel persoonlijk. Ieder van ons ziet andere dingen en ziet de dingen anders. Het zijn deze verschillen in perceptie die tot onenigheid, conflicten en miscommunicatie kunnen leiden. Je daar bewust van zijn is het begin van persoonlijke effectiviteit.
De kleurentaal van Insights is gebaseerd op het gedachtegoed van Carl Gustav Jung. Deze Zwitserse psycholoog en psychiater introduceerde het concept van psychologische voorkeuren: ieder mens heeft een favoriete manier van omgaan met de wereld en de mensen om hem heen. Jung gebruikt de bewustzijnsinstellingen Introversie en Extraversie en de functies Denken, Voelen, Gewaarworden en Intuïtie om duidelijk te maken waarom mensen verschillend op situaties reageren, communiceren en relaties aangaan.
Insights koppelt psychologische voorkeuren aan de inmiddels alom bekende kleuren Helder Blauw, Vurig Rood, Stralend Geel en Zacht Groen. Ze geven je op een aansprekende manier inzicht in je eigen reacties en gedrag en helpen je om te begrijpen waarom andere mensen heel ander gedrag laten zien. Iedereen gebruikt in meer of mindere mate alle 4 de kleuren, maar hoeveel van een bepaalde kleur we gebruiken, verschilt: we hebben allemaal onze eigen unieke kleurenmix.
Behalve uit 4 kleuren bestaat het Insightsmodel uit 72 persoonlijkheidstypen, waarbij elk type de optelsom is van zowel een specifieke volgorde als intensiteit van alle 4 de kleuren. Maar als we aan de slag gaan met de ontwikkeling van medewerkers, teams of leiders, beginnen we doorgaans met onze 8 primaire typen – combinaties van de 4 kleuren in een specifieke volgorde. Als je weet tot welk Insightstype de ander behoort én welke voorkeuren bij dit type horen, kun je nóg beter op hem afstemmen dan wanneer je alleen zijn eerste kleur kent.
Help medewerkers om beter te begrijpen wat hen motiveert of er juist van weerhoudt om optimaal te presteren, succesvol samen te werken en werkgelukkig te zijn.
Inzicht in eigen voorkeuren helpt mensen beter begrijpen waarom anderen zich anders gedragen. Het stelt hen in staat de onderlinge verschillen te waarderen en de diversiteit in kwaliteiten te benutten.
Wie het verschil in voorkeuren herkent, kan daar in zijn gedrag en communicatiestijl rekening mee houden. Hoe beter je dat doet, hoe groter de kans op verbinding en effectieve interacties.
Als mensen weten wat hun kwaliteiten en valkuilen zijn, wat hen drijft en energie of juist stress geeft, kunnen ze gefocust aan de slag met hun persoonlijke groei.
Insights Discovery biedt inzicht in persoonlijke voorkeuren. En daarmee leer je meer over jezelf dan je in eerste instantie zou denken. Hoe je besluiten neemt en het liefste (en beste) leert bijvoorbeeld. Hoe je graag met anderen communiceert. Hoe je aan anderen leiding geeft of zelf bij voorkeur aangestuurd wordt, en in welke teamrol jij het beste tot je recht komt.
Zoveel mensen, zoveel voorkeuren, behoeften, wensen, verwachtingen, motiverende en demotiverende factoren enz. Inzicht in de ander maakt je relaties effectiever. Want dan kun je inspelen op wat de ander prettig vindt. In iemands hoofd kijken kan helaas niet. Maar je kunt wel leren om de voorkeuren van een ander te herkennen. Lichaamstaal, spreekstijl, interacties, leiderschapsstijl en gedrag bij stress bieden waardevolle aanwijzingen.
Het staat haaks op wat velen van ons van huis uit hebben meegekregen: behandel de ander zoals je zelf wilt worden behandeld. Insights motto: behandel de ander zoals de ander wil worden behandeld. Daarmee laat je zien dat je de behoeften van de ander erkent en dat je hem waardeert en respecteert om wie hij is. Alleen dan kun je elkaar écht horen, verbinding maken en een oprechte relatie aangaan.
Rekening houden met andermans voorkeuren kan ook de effectiviteit van je communicatie vergroten. Het gaat bij communicatie immers niet alleen om wát je zegt, maar ook (misschien wel vooral) om hóe je dat doet. Wijkt jouw communicatiestijl te veel af van die van de ander, dan praat je letterlijk langs elkaar heen. En komt je boodschap dus niet over.
Feedback krijgen is van onschatbare waarde voor persoonlijke ontwikkeling: het geeft je de kans om je prestaties te verbeteren en te groeien. Goede feedback leert je niet alleen wat je beter anders zou kunnen doen, maar maakt je ook bewust van blinde vlekken en onvermoede kwaliteiten. Het D4 Feedback model helpt mensen om effectief feedback te geven én ontvangen.
Hoe beter je iemands voorkeuren herkent, hoe beter je kunt afstemmen. En hoe beter je afstemt, hoe groter de kans op verbinding en effectieve interacties. Bij sommige mensen gaat dat afstemmen van nature al goed. Anderen moeten er flink hun best voor doen of het nog leren. Weer anderen denken alleen maar dat ze het goed doen. Zij zitten in de eerste leerfase van Maslow (die van de de behoeftepiramide) en zijn onbewust onbekwaam. Ze weten niet dat ze iets niet kunnen, met het risico dat ze fouten maken zonder het in de gaten te hebben. Waar je vanzelfsprekend naartoe wil, is onbewust bekwaam worden. Het geleerde voelt dan zo vertrouwd dat het vanzelf gaat en als het ware bij je hoort. Het betekent vooral veel oefenen. Je hebt er in het dagelijks leven én op je werk alle gelegenheid voor.
Geen resultaat zonder actie. Toch is dat waar het vaak mis gaat. Bijvoorbeeld omdat mensen geen heldere doelstellingen hebben. Of worden tegengehouden door belemmerende gedachten. Een krachtig hulpmiddel om heldere doelen te stellen én te bereiken is het G-WAVE actieplan van Insights. Met behulp van alle 4 de Insights Kleuren brengt het je in 5 stappen van doel naar resultaat.
Hulp vragen is geen teken van zwakte. Integendeel. Het getuigt van lef en kracht. Durf je kwetsbaar op te stellen en je te laten ondersteunen of adviseren door een betrokken professional. Onze community bestaat uit ervaren coaches die Insights op een krachtige manier weten te combineren met hun expertise op (bijvoorbeeld) het gebied van loopbaanbegeleiding, Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP), systemisch werk, neurowetenschappen en/of stress-en burn-out preventie. We kunnen je dus altijd in contact brengen met een professional die past bij wat jij nodig hebt.
Redactie Insights
Redactie Insights
Redactie Insights
Redactie Insights
Redactie Insights
Redactie Insights
Redactie Insights
Redactie Insights
Redactie Insights
Redactie Insights
Redactie Insights
Redactie Insights
Redactie Insights
Redactie Insights
Redactie Insights
Redactie Insights
Redactie Insights
Redactie Insights
Redactie Insights
Redactie Insights
Redactie Insights
Redactie Insights
Redactie Insights
Redactie Insights
Redactie Insights
Redactie Insights
Redactie Insights
Redactie Insights
Redactie Insights
Redactie Insights
Redactie Insights
Sven van der Wal
Redactie Insights
Sven van der Wal
Marriet Rosier
Redactie Insights
Redactie Insights
Redactie Insights
Sven van der Wal
Sven van der Wal
Redactie Insights
Redactie Insights
Redactie Insights
Glenn Holster
Redactie Insights
Glenn Holster
Redactie Insights
Cees Harmsen
Redactie Insights
Insights helpt organisaties over de hele wereld het allerbeste uit hun mensen te halen.
mensen met een Insights Discovery profiel
gecertificeerde Insights practitioners
ervaring in Learning & Development
Samen met een community van ruim 2.000 L&D-professionals in de Benelux helpen we organisaties met de ontwikkeling van hun mensen, teams en leiders. Onze community bestaat uit ervaren trainers, coaches, consultants en HR-professionals met uiteenlopende expertise. We kunnen je dus altijd in contact brengen met een professional die bij jou en/of je organisatie past.
Vanuit de overtuiging dat delen vermenigvuldigen is, werken we samen met een groeiende community aan onze purpose: zo veel mogelijk organisaties helpen het allerbeste uit hun mensen te halen. We maken serieus werk van co-creatie, inspiratie en het delen van kennis en expertise met andere L&D-professionals.
Laat je e-mailadres achter en ontvang 1x per maand onze L&D-update boordevol inspiratie, waardevolle inzichten en praktische tips om te werken aan organisatieontwikkeling door persoonlijke ontwikkeling.
Nieuwe Gracht 13 2011 NB Haarlem, The Netherlands
Tel: +31 (0)23 542 6929 Email: info.nl@insights.com
Tervurenlaan 37 1040 Etterbeek, Belgium
Tel: +32 (0)251 306 90 E-mail: info.be@insights.com
© The Insights Group Limited, 2024. All rights reserved.