Gouden tips van leiders voor meer werkgeluk
20 april 2017
Steeds meer directeuren en topmanagers zien dat werkgeluk belangrijk is. Tien jaar geleden werd werkgeluk schoorvoetend genoemd als mogelijke factor voor verhoging van de productiviteit. Tegenwoordig beschouwt men het in vele boardrooms als onmisbare succesfactor voor het laten floreren van je organisatie.
Zelfinzicht is basis werkgelukWil je op een constructieve manier aandacht besteden aan werkgeluk, dan vraagt dat ook in de top van de organisatie om (bewuste of onbewuste) bekwaamheid én om zelfinzicht. Want dat is de basis voor werkgeluk. Mijn ervaring met de mannen en vrouwen in de directiekamers is dat hun zelfinzicht helaas niet altijd optimaal is (en dat is een eufemisme). Op de bovenste verdiepingen zijn indrukwekkende ego’s nog wel eens oververtegenwoordigd.
De buitenkant, onze persona – het is geen toeval dat persona ook masker betekent – dient als bescherming. Veel topmanagers zien kwetsbaarheid als zwakte. En helaas overheerst vaak nog de angst: stel je voor dat ze je zwak of incompetent vinden. Ik vind het fascinerend om te kijken naar wát er precies wordt beschermd. Welke schat ligt verborgen achter het pantser? Want hoe sterker de verdediging, des te kwetsbaarder de schat.
Eerlijke feedback?
Het is niet vreemd dat pantsers sterker en maskers groter worden naarmate je hoger in de boom komt. Want van wie krijgen de mensen aan de top eerlijke feedback? Hoe vaak worden zij niet vooral naar de mond gepraat?
Het masker blijft dus op. Spijtig. Want hierdoor blijven de twee meest bepalende kwaliteiten die een voorwaarde zijn voor een werkgelukkige organisatie onbenut: vergeven en gunnen. Vergeef je elkaar de tekortkomingen en gun je de ander het succes? Als zelfinzicht bij het management ontbreekt, zal werkgeluk niet als (opr)echte succesfactor worden aangemerkt. Want de top kan dan simpelweg niet het goede voorbeeld leven.
Zo maak je de stap naar werkgeluk
Er is ook goed nieuws. In dit land der blinden staat op steeds meer plaatsen een eenoog op, een topmanager die vanuit eerlijk en gezond zelfinzicht wél die stap naar werkgeluk voor zijn of haar mensen wil maken. En van deze wakkere leiders komen de volgende gouden tips:
- Vraag om feedback, organiseer het, want het komt niet vanzelf. Accepteer kritische noten en reflecteer erop.
- Besef dat de mensen die jou feedback (durven) geven, waarschijnlijk ook de voortrekkers zijn die werkgeluk relevant vinden en eraan bijdragen.
- Gun de ander succes en zijn/haar momenten in de schijnwerpers.
- Vergeef de ander zijn/haar tekortkomingen. Toon compassie.
- Durf te experimenteren en van het gebaande pad af te wijken, gun mensen hun fouten en help ze om ervan te leren.
Dit is zo de moeite waard! Het resulteert in persoonlijke groei, werkgeluk en duurzaam succes, ook zonder de benoeming van een Chief Happiness Officer, een Chief Engagement Officer of een Chief Wellness Officer. Welkom Koning Eenoog!
Lees ook de andere columns van Jo Krill: